Previous Next

На Полтавщині перевірили заклади, які надають соціальні послуги, недержавного сектору

Надрукувати

12 березня відбулося засідання робочої групи з питань удосконалення якості надання соціальних послуг закладами недержавного сектору. Нараду провела заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко.

Заступниця зауважила, що питання виявлення та перевірки надавачів соціальних послуг недержавного сектору знаходяться на контролі Міністерства  соціальної політики та голови облдержадміністрації.

На виконання доручення очільника області  перевірили заклади, в яких цілодобово перебувають люди похилого віку, особи з інвалідністю та інші вразливі категорій населення і де їм надають послуги з догляду.

Виявили  10 закладів надавачів соціальних послуг недержавного сектору, засновниками яких є приватні особи, недержавні організації, зокрема сільськогосподарські підприємства. Чи є факти порушення в таких установах, перевіряли відповідні комісії.  До їхнього складу ввійшли правоохоронці, рятувальники, представники Держпраці, Держпродспоживслужби, Департаменту соціального захисту населення ОДА. Перевіряли дотримання заходів протипожежної безпеки, відповідність санітарним вимогам, критеріям діяльності надавачів соціальних послуг, дотримання умов праці.

Як повідомила  заступник директора Департаменту соціального  захисту населення ОДА Ніна Черняк, 9 закладів не відповідають критеріям та не можуть бути включені до Реєстру надавачів соціальних послуг.

 «Також було проведено перевірки на підставі інформації, одержаної від Нацполіції. Загалом перевірили 52 суб’єкти, які надають соціальні послуги з проживання та перебування людей похилого віку, осіб з інвалідністю, інших вразливих категорій населення. Це заклади комунальної власності, відділення та установи стаціонарного догляду. Зокрема, перевірили 14 реабілітаційних центрів. Встановили, що у 6 не підтвердився факт надання послуг із проживання чи перебування», – сказала Ніна Черняк.

Відповідно до результатів перевірок в області 18 закладів недержавного сектору надають соціальні послуги з проживання. Їх  засновниками є благодійні та громадські організації. Це притулки  для   алко-та наркозалежних. У всіх було встановлено порушення зокрема й пожежної безпеки. Тобто вони не відповідають вимогам закладів, які надають соціальні послуги, для їх внесення до Реєстру надавачів соціальних послуг.

Катерина Рижеченко зауважила, що за результатами встановлених фактів надали рекомендації щодо усунення виявлених порушень.

«Керівникам закладів надано детальні роз’яснення щодо переліку критеріїв, яким повинен відповідати надавач соцпослуг для подальшого внесення до Реєстру. Насамперед це протипожежні, санітарно-епідемічні та створення безпечних умов», – зауважила Катерина Рижеченко.

Заступник начальника Головного управління ДСНС України в Полтавській області Володимир Гришанін зазначив, що  за результатами перевірок виявили 42 порушення протипожежних заходів. Складені акти та приписи, посадовців притягли до відповідальності.

Контроль за усуненням виявлених порушень покладено на відповідні служби.

Головам РДА та міськвиконкомів направлено звернення розглянути на місцевих комісіях ТЕБ і НС питання належної роботи виявлених суб’єктів та провести заходи з недопущення виникнення надзвичайних ситуацій. Місцеві комісії Полтавської, Кременчуцької РДА, виконкоми Горішньоплавнівської та Київської  районної в місті Полтаві рад ці питання розглянули.

Контроль і напрацювання відповідних рекомендацій продовжать.  Усі заклади, які не внесені до Реєстру, мають підготувати відповідні документи, привести діяльність до вимог чинного законодавства, або будуть рекомендовані для переформатування.