В області триває підготовка до проведення комплексу весняно-польових робіт

Надрукувати

Торік на Полтавщині зібрано 1 млн 30 тис. тонн озимої пшениці, середня врожайність – 45,7 ц/га. Під урожай 2021 року в області по всіх категоріях господарств посіяно озимі культури на площі 271,4 тис. га, що більше на 23,3 тис. га порівняно з минулим роком.

Із них на зерно – 256,3 тис. га (більше на 18,7 т/га), з яких пшениці – 240,0 тис. га (що більше на 15,0 тис.га), ячменю – 9,8 тис. га (більше на 1,7 тис.га), жита – 5,8 тис. га (більше на 1,8 тис.га).

Призупинена тенденція зменшення площ озимих зернових.

Озимого ріпаку посіяно 10,7 тис. га, що також більше на 4,7 тис. га. до минулого року.

Нині посіви, як і раніше, знаходяться у стані зимового спокою, але з продовженням потепління у рослин озимих зернових культур можуть початися незначні ознаки життєдіяльності, що проявляться у зміні кольору та відростанні листкових пластинок. Візуальний аналіз життєздатності рослин у польових умовах та відрощування їх за допомогою експрес-методів свідчать про те, що лише в окремих сортів пшениці озимої відмічається незначне ушкодження листкових пластинок, які зможуть швидко відновитися з наростанням температурного режиму.

У цілому стан посівів озимих зернових на першу декаду березня на більшості площ області є добрим та задовільним.

В 2021 році для засіву на Полтавщині підлягає близько 1,4 млн га, з них ярих зернових та зернобобових культур – у межах 800,0 тис. га, під картоплю та овочі відводиться біля 80,0 тис. га.

В області триває підготовка до проведення комплексу весняно-польових робіт. Господарства продовжують закуповувати матеріально-технічні ресурси, проводять підготовку техніки.

Насіння ярих культур для проведення весняно-польових робіт засипано в повному обсязі. Нині відбувається його доробка до посівних кондицій.

Сільгосподарські товаровиробники уклали договори з фірмами-дистриб’юторами на постачання мінеральних добрив та пестицидів. Основна увага приділена грунтовим гербіцидам і протруювачам насіння, які першочергово будуть потрібні на проведення комплексу весняно-польових робіт.

Машинно-тракторний парк сільськогосподарських товаровиробників області на 95% готовий  до проведення комплексу весняно-польових робіт.

Департамент агропромислового розвитку ОДА