3 березня - Всесвітній день письменника

Надрукувати

Сьогодні, 3 березня, свято відзначають всі майстри слова.

З 1986 року рішенням 48 конгресу Міжнародного ПЕН-клубу (назва організації - це абревіатура від Poets - поети, Essayists - есеїсти, Novelists - романісти), який відбувся 12–18 січня 1986 року в Лондоні започатковано Всесвітній день миру для письменника. Метою цього об’єднання був захист прав письменників, які зазнають тиску.

Його учасники  закликали всіх причетних до преси та журналістики в умовах демократії утримуватися від негативу, викривлення фактів та фальсифікації заради особистих інтересів чи політичної вигоди.

Однак згодом, свято стало носити назву «Всесвітній день письменника», а відзначати його стали як журналісти, так і поети, драматурги, філологи, есеїсти, критики, коректори, літератори, історики та навіть блогери.

Полтавщина завжди цінує та пишається своїми митцями. Ще в далекому 1956 році офіційно почала працювати Полтавська обласна організація Національної спілки письменників України, хоча започаткована була ще раніше - в 1936 році, але в часи війни та репресій змогла відновити свою діяльність лише в період реабілітації жертв сталінізму 1956 року (тоді – Полтавська організація СПУ). Нині обласна організація НСПУ налічує близько 40 письменників, талант яких визнано на всеукраїнському рівні й за межами держави.

Департамент інформаційної діяльності постійно здійснює заходи щодо розвитку інформаційного простору, підтримки видавничої справи та популяризації читання, сприяє безперешкодній діяльності засобів масової інформації та утвердженню свободи слова.

У цей день зичимо натхнення всім, хто творить прекрасне у словах та віддається перу, бажаємо проникати в душу кожного читача  та бути визнаним!

 

Департамент інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю 

Полтавської облдержадміністрації