Матті Маасікас: "Реформа Вищої ради правосуддя – серцевина реформи судочинства в Україні"

Надрукувати

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас назвав реформу Вищої ради правосуддя серцевиною реформи судочинства в Україні.

Таку заяву Маасікас зробив у рамках Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Розвиток Правосуддя».

 «Ваш успіх – це спільний успіх країни, ЄС та всіх міжнародних партнерів. Ми це довели допомогою реформі Верховного суду, але і зробили висновки. По-перше: недостатньо проводити реформи етапами. Це стало відчутно минулої осені, коли деякі рішення Конституційного суду вплинули не лише на судову систему, а на всю законодавчу сферу країни і поставили під сумнів, навіть підірвали декілька напрямків реформи», - наголосив Маасікас.

 «По друге, ми дізналися одне з найскладніших питань демократії: хто буде наглядати за тими, хто наглядає? Тому реформа Вищої ради правосуддя має стати серцевиною реформи судочинства в Україні», - заявив Маасікас.

 Голова Представництва ЄС зазначив, що участь міжнародних кіл та громадянського суспільства може зменшити ризики помилок і невдач під час проведення реформи.

«Реформу судочинства назвали матір’ю усіх реформ. Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками засідання Ради асоціації Україна – ЄС зазначив, що це основа багатьох інших реформ і покращень в Україні», - підкреслив Маасікас.