Під час "Великого будівництва" на трасі Дніпро-Решетилівка знайшли монету хана Тохтамиша

Надрукувати

 

Під час будівництва траси Н-31 Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка дорожники відкопали знахідки, яким понад 2 тисячі років.

"Як свідчать старі карти, у 18-19 ст. на місці будованої автомагістралі проходив шлях з постоялими дворами, млинами та корчмами. Це підтверджується численними знахідками артефактів цього періоду, серед яких православні та католицькі хрести, місцева кераміка та ручні жорна, монета часів правління Російською імперією Петра І", - повідомили в Укравтодорі.

Усі віднайдені археологічні артефакти Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області покаже на спеціальній виставці. Вона відкривається в понеділок, 1 березня, за адресою: м. Дніпро, вул. Воскресенська, 24 (1 поверх). Вхід вільний. Виставка працюватиме 1-5 березня, з 10.00 до 13.00.

Відвідувачі матимуть нагоду побачити найдавніші металеві, крем’яні та кістяні знаряддя праці, унікальну знахідку – бронзову сокиру – кельт, яка належить до доби фінальної бронзи, вістря стріл з кістки та бронзи.

Різноманітна кераміка представлена як найдавнішими ліпленими посудинами, так й уламками давньогрецьких амфор. Цікава і ще одна дуже рідкісна для Приорілля знахідка – монета хана Тохтамиша.

Нагадаємо, траса Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка – один із наймасштабніших об’єктів програми Президента України Володимира Зеленського "Велике будівництво". Її будівництво ведеться цілодобово. Як повідомив під час форуму "Україна 30. Інфраструктура" голова Державного агентства автомобільних доріг України Олександр Кубраков, завершити роботи планують вже у 2021-му. Загалом Укравтодор цьогоріч збирається оновити 4,5 тис. км державних автошляхів.