Україна поглиблюватиме інтеграцію до енергетичного ринку ЄС паралельно із зеленою трансформацією країни, – Ольга Стефанішина

Надрукувати

Про це повідомила Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України під час засідання Комітету з енергетики та клімату Енергетичного Співтовариства, що відбулось 22 лютого.

Участь у засіданні Комітету, співголовою якого є Ольга Стефанішина, взяли представники українського Уряду, Європейської Комісії, країн-учасниць Енергетичного Співтовариства, а також директор його Секретаріату. 

«Україна є частиною загальноєвропейської політики зеленої трансформації, і ми усвідомлюємо нашу роль у досягненні кліматичної нейтральності всього європейського континенту. Сьогодні у цьому напрямку Уряд України розробляє низку стратегій та планів на середньострокову та тривалу перспективу. Вони дозволять інтегрувати українську енергетику до ринків ЄС, зменшити вплив енергетичного сектору на довкілля та клімат, а також створять стимули для модернізації підприємств та підвищення їх конкурентоспроможності», – сказала Віцепрем'єр-міністерка за підсумками зустрічі. 

Ольга Стефанішина подякувала міжнародним партнерам за наданий Енергетичним Співтовариством аналіз щодо різних сценаріїв, впровадження яких дозволить скоротити шкідливі викиди у сфері енергетики.

«Створення системи торгівлі квотами на викиди є дуже актуальним для України, особливо в контексті планів ЄС щодо запровадження механізму вуглецевого  коригування імпорту (СВАМ). Відповідна система торгівлі квотами вже розглядається в Україні, а впроваджений раніше за європейським підходом механізм моніторингу, звітності та верифікації шкідливих викидів був важливим кроком у цьому напрямку», – повідомила Стефанішина.

Урядовиця також зазначила, що з часом національна система торгівлі квотами на вуглець може бути об’єднана з європейською системою торгівлі викидами. 

За підсумками зустрічі Ольга Стефанішина підкреслила, що раннє залучення України до реалізації Європейського зеленого курсу та участь у модернізації політик Енергетичного Співтовариства сприятиме безперешкодній інтеграції України до енергетичного ринку Європейського Союзу, а у подальшому також розвитку двосторонньої торгівлі Україна-ЄС. 

#UkraineToEU

 Євроінтеграційний портал