Вакцинація від COVID-19: все, що важливо знати

Надрукувати

Пандемія COVID-19 змусила суспільство кардинально змінювати звички, традиції, підходи до роботи, навчання, відпочинку. Єдиною можливістю зупинити поширення коронавірусу є вакцинація. 

Для організації вакцинальної кампанії проти коронавірусної інфекції Департамент охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації провів велику підготовчу роботу. Призначено координатора, визначено етапи вакцинації, складено списки тих, хто підлягає першочерговому щепленню, сформовано мобільні бригади для проведення імунізації проти COVID-19. Пропонуємо відповіді на найбільш поширені запитання із цього приводу.

Вакцинація. Як це буде?

Як пояснює заступник директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Юрій Курилко, у Полтавській області, як і в державі загалом, вакцинація проти коронавірусної інфекції буде поетапною. На першому етапі використовуватимуть вакцини виробництва AstraZeneca (прямі закупівлі) та Pfizer/BioNTech (отримана через глобальну ініціативу COVAX).

Із 15 лютого в Києві розпочалися навчання мобільних медичних бригад з імунізації від COVID-19. Першою в області їх пройшла бригада Центру ПМСД №1 із Полтави – два лікарі та три медичних сестри.  Наступними, з 19 лютого по 2 березня, такі навчання проходять іще три бригади – центрів ПМСД № 3 з Полтави та №1 і №3 із Кременчука. Ці чотири команди визначені як основні регіональні бригади – вони працюватимуть на території області протягом першого та другого етапів вакцинації. Ще 4 бригади з Полтавщини пройшли одноденні онлайн-навчання. Адже на подальших етапах кампанії з вакцинації кількість задіяних мобільних бригад збільшуватиметься.

Різні вакцини вимагають різних умов зберігання та логістики. Тому одна частина мобільних бригад вивчає спосіб використання, введення й особливості роботи з вакциною Pfizer/BioNTech, інша – з AstraZeneca. Це дозволить оперативно запустити процес імунізації.

Кого щеплюватимуть першими?

Як повідомляє Комунікаційний центр вакцинації від COVID-19 при Центрі громадського здоров’я МОЗ України, на першому етапі будуть щеплені працівники мобільних бригад із вакцинації; медпрацівники закладів охорони здоров’я, де надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірусну хворобу COVID-19; співробітники лабораторій, які проводять лабораторні дослідження на цю інфекцію; працівники екстреної медичної допомоги, включно з водіями. Також будуть щеплені підопічні спеціалізованих закладів (інтернатів, будинків для осіб похилого віку тощо) та співробітники цих закладів; військовослужбовці (включно зі Збройними силами України та Національною гвардією України), які беруть участь в Операції об’єднаних сил на Сході України.

Яким чином організовано процес вакцинації?

Процес щеплення можливий у два способи. Перший – за допомогою мобільних бригад з імунізації. Бригади виїжджатимуть до колективів медиків, працівників соціальної сфери, військовослужбовців, освітян, інших організованих груп, а також у місця, звідки доступ до закладів охорони здоров’я ускладнений або неможливий. Другий спосіб – вакцинація на базі пунктів щеплень. Для цього в області організовано 53 таких пункти – переважно на базах Центрів ПМСД, а також приватних медичних закладів (ТОВ, ФОП тощо). Сюди людей направлятимуть (за попереднім записом) відповідно до етапу проведення імунізації. Вакцинацію від COVID-19 на пунктах щеплень у закладах охорони здоров’я буде організовано у такий спосіб, щоб не порушувати рутинної вакцинації.

Які вакцини застосовуватимуться?

Головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Перогов розповідає, що попередньо планувалося використовувати вакцини 4 виробників.

Вакцина Pfizer-BioNTech розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Потребує температури зберігання щонайменше -700C. Після розмороження може зберігатися 5 днів при температурі +2 до +80 С. Заявлена ефективність – 95 відсотків. Для щеплення необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день.

Вакцина AstraZeneca - це векторна вакцина, яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Заявлена ефективність – 70 відсотків. Може зберігатися до шести місяців при температурі від +2 до +80 С. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів.

Вакцина Sinovac Biotech – це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством. Може зберігатися до трьох років при температурі від +2 до +80 С. Попередня її ефективність – 50 відсотків. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 14 днів.

Вакцина Novavax – це субодинична білкова вакцина американської компанії Novavax. Попередня ефективність – 96%. Під час третього етапу випробувань вакцини у Великій Британії її ефективність склала 89 відсотків. Може зберігатися до шести місяців при температурі від +2 до +80 С. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом до 21 дня. Вакцина Novavax поки перебуває на фінальній стадії III фази клінічних випробувань.

«Паспорт вакцинації» чи довідка?

За інформацією Комунікаційного центру вакцинації від COVID-19 при ЦГЗ МОЗ України, «паспорти вакцинації» ще не узгоджені на міжнародному рівні. До їх запровадження українці отримуватимуть довідку про щеплення від COVID-19, оформлену згідно з чинними положеннями про щеплення.

Все про вакцинацію в Україні читайте на сайті https://vaccination.covid19.gov.ua/.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради»