Полтавщина долучається до розробки проєкту Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні

Надрукувати

22 лютого відбулося засідання обласної робочої групи щодо розробки пропозицій до проєкту Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Участь у заході взяли головний архітектор області Ірина Особік, представники Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації, Полтавського обласного осередку Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України».

«Першим кроком у нашій роботі був об’єктивний аналіз існуючого стану речей. Він у нас є. Далі наше завдання полягає у відпрацюванні та наданні конкретних фахових рекомендацій, формуванні робочих груп за всіма необхідними напрямками, делегуванні своїх представників для участі в обговореннях із теми на рівні держави. Так крок за кроком стратегія буде отримувати своє реальне втілення  в життя», – зауважила головний архітектор області Ірина Особік.

Представники обласної робочої групи наголосили, що вказана стратегія повинна бути всеохоплюючою. Головна її мета – розбудова безбар’єрності у різних вимірах суспільного життя. Тобто мають враховуватися потреби всіх груп населення, в тому числі, осіб з інвалідністю, літніх людей, молоді, жінок, а також батьків малолітніх дітей. Загалом це шість стратегічних напрямків: соціальна, освітня, економічна, громадянська, фізична та цифрова безбар’єрності.  

Розробка проєкту передбачає широке залучення експертного середовища, громадськості, а також відповідність до євроінтеграційних процесів. Під кожен із стратегічних напрямків обласна робоча група визначила список кандидатів, які увійдуть до складу експертних робочих підгруп Міністерства розвитку громад та територій України з розробки проєкту «Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні».  

За попередніми даними, регіональні стратегії повинні бути затверджені до 30 березня 2021 року. Національну стратегію Кабінету Міністрів України доручено розробити та затвердити до 12 квітня 2021 року.