Previous Next

21 лютого Міжнародний день рідної мови

Надрукувати

Починаючи з 2000 року, 21 лютого весь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО  1999 року в Парижі.

Для кожного рідна мова є важливим чинником розвитку, носієм історії та самоідентифікації, вагомою складовою спадщини народу і культурної свідомості.

У різні епохи мова була яблуком розбрату між носіями мови, які відстоювали право на її існування. Але ж ми завжди повинні пам’ятати, що слово повинне об’єднувати, консолідувати.

Обласна влада надає вагому підтримку книговидавництву та популяризації творчості полтавських авторів, які плекають рідну мову на сторінках книг та видань.

Кожного року з обласного бюджету фінансується видання соціально значущих книг місцевих авторів, забезпечується участь видавництв області у міжнародних та регіональних книжкових виставках-ярмарках, проводиться «власний» регіональний книжковий фестиваль на Полтавщині – Універсальна книжкова виставка-ярмарок «ПОШУК».

За сприяння Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації за кошти обласного бюджету видається журнал дитячої творчості «Діє-Слово» та літературно-мистецький журнал Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України «Полтавська криниця». На сторінках "Діє-слова" друкуються твори дітей і підлітків, членів шкільних поетичних студій, учасників літературних конкурсів, твори для дітей та підлітків.

У журналі «Полтавська криниця»  публікуються маловідомі сторінки літературної творчості славетних земляків, а також твори сучасників. Головний редактор видання, письменник, член Національної спілки письменників України Володимир Шкурупій (Владика Афанасій, Архієпископ Харківський і Полтавський ПЦУ) говорить, що  «високе письмо тому й цінується, що кожне слово несе в собі максимальну глибину змісту, а не написане заради того, щоб лише писати… Проза, яка надрукована в «Полтавській криниці», засвідчує, що маємо справу з літературою високого ґатунку, добротно виписаною, яка вигідно відрізняється майстерністю тексту».

Розвиток книговидавничої справи, популяризація читання та промоція української книжкової продукції є одним з пріоритетних напрямків Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю.