Previous Next

В облдержадміністрації обговорили варіанти системи збору відходів на Полтавщині

Надрукувати

Заступник голови облдержадміністрації Євген Греков провів засідання робочої групи з розробки Регіонального плану управління відходами для Полтавської області до 2030 року. Роз’яснив, що зібрання ознайомче й на ньому розглядають напрацювання з другого етапу розробки Регіонального плану.

«Відтоді як проводили попереднє засідання, зрушили далі. З огляду на Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 маємо продумати сценарії системи збору відходів. Вони матимуть територіальну прив’язку, тобто кластеризацію, – розповіла доцент кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Оксана Ілляш. – Є три варіанти. Перший прив’язаний до нових адміністративних районів. Другий зорієнтований на більш укрупнені три кластери відповідно з прив’язкою до трьох майбутніх переробних об’єктів. Третій – це модернізована п’ятикластерна модель. Ми прораховуємо логістику, осмислюємо всі варіанти».

Оксана Ілляш зазначила, що до створення переробних підприємств в області вже треба робити перші кроки – мінімізувати кількість сміттєзвалищ до базових об’єктів полігонного захоронення. Із числом і локалізацією сортувальних ліній визначаться, коли буде обраний один зі сценаріїв. 

«Із 745 об’єктів видалення відходів, які наразі існують в 60 громадах області пропонуємо перейти до 43 зон охоплення. Це вже наявні полігони, як у Шишаках чи Зачепилівці, а також ті звалища, по яких є розуміння місцевих громад і кроки з переведення їх в об’єкти полігонного захоронення. Поступово маленькі звалища виводитимуть з експлуатації, закриватимуть, – розповіла Оксана Ілляш. – Завдяки управлінню житлово-комунального господарства ОДА ми розіслали всім 60 громадам інформацію про їхні об’єкти з пропозиціями сконцентруватися на ключових об’єктах майбутнього полігонного захоронення. Більшість із тих, які відгукнулися, з ким ми спілкувалися, позитивно сприймають цей процес. Ми зробили й попередні обрахування логістики, скільки додатково обійдеться транспортування сміття громадам. Вийшло від 12 до 25 відсотків. Ми зраділи, бо очікували вищих цифр». 

За словами Оксани Ілляш, науковці готові для кращого розуміння прорахувати для громад додаткові затрати для переміщення відходів у 43 зони охоплення на першому етапі реалізації Регіонального плану. Прописати плюси і мінуси по різних варіантах для унаочнення.

Євген Греков зазначив, що напрацювання по другому етапу підготовки Регіонального плану надішлють усім членам робочої групи, які впродовж двох тижнів мають надати свої висновки. На наступному засіданні подані ініціативи обговорять. Коли робоча група визначиться з варіантом, проведуть спільну онлайн-нараду з усіма громадами.

«Після вибору базового варіанта системи збору відходів комунікуватимемо з громадами. Направимо останнім відповідні пропозиції робочої групи, дамо час їх опрацювати, надати свої, а потім зустрічатимемося з представниками громад і за потреби вноситимемо корективи».