Previous Next

Перші мобільні бригади пройшли навчання з вакцинації проти COVID-19

Надрукувати

Серія дводенних семінарів-навчань для членів мобільних бригад з імунізації від COVID-19 вакцинами Pfizer/BioNTech та AstraZeneca розпочалася у Києві 15 лютого. Першими в області пройшли таке навчання п’ятеро членів бригади Центру ПМСД №1 із Полтави – два лікарі та три медичних сестри.  Наступними, з 19 лютого по 2 березня, такі навчання пройдуть іще три бригади – центрів ПМСД № 3 з Полтави та №1 і №3 із Кременчука.

Ці чотири бригади визначені як основні регіональні – вони працюватимуть на території області протягом 1-2 етапів вакцинації. Ще 4 мобільні бригади з Полтавщини пройшли одноденні онлайн-навчання. Адже на подальших етапах кампанії з вакцинації кількість задіяних бригад збільшуватиметься.

Початку навчань передувала скрупульозна підготовча робота Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації. Сформовано мережу та маршрути мобільних бригад, затверджено графік їх навчань. На території області організовано 53 пункти щеплення проти COVID-19. Вони розташовані переважно на базах Центрів ПМСД, а також приватних медичних закладів (ТОВ, ФОП тощо).

 Першими в Україні та області очікуються вакцини  AstraZeneca (прямі закупівлі) і Pfizer/BioNTech (отримана через глобальну ініціативу COVAX).  Вони вимагають різних умов зберігання та логістики. Тому одна частина мобільних бригад вивчає спосіб використання, введення й особливості роботи з вакциною Pfizer/BioNTech, інша – з AstraZeneca. Це дозволить оперативно запустити процес імунізації.

У програмі навчань – детальна інформація про кожну з вакцин. Щоб максимально убезпечити населення від можливих алергічних реакцій, окремий розділ теоретичного і практичного матеріалу стосується симптомів, діагностики та першої допомоги при анафілаксії. Також важливим моментом є фіксація та звітність про кожне проведене щеплення. Ці дані будуть одразу заноситися до реєстру імунізації у системі e-Health.

За інформацією Комунікаційного центру вакцинації від COVID-19 при ЦГЗ МОЗ України, на першому етапі будуть щеплені працівники мобільних бригад із вакцинації; медпрацівники закладів охорони здоров’я, де надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірусну хворобу COVID-19; співробітники лабораторій, які проводять лабораторні дослідження на коронавірусну хворобу COVID-19; працівники екстреної медичної допомоги, включно з водіями. Також будуть щеплені люди, які перебувають у спеціалізованих закладах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо) та співробітники цих закладів; військовослужбовці (включно зі Збройними силами України та Національною гвардією України), які беруть участь в Операції об’єднаних сил на Сході України.

Довідково:

Вакцина Pfizer-BioNTech - це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Заявлена ефективність - 95%. Необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. Потребує температури зберігання щонайменше -70 C. Після розмороження може зберігатися 5 днів при температурі +2 до +8 С.

Вакцина AstraZeneca - це векторна вакцина, яку розробив Оксфордський університет та британськошведська компанія AstraZeneca. Заявлена ефективність - 70%. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Може зберігатися до шести місяців при температурі від +2 до +8 С.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»