Previous Next

Медичні заклади області до 1 квітня мають стати доступними для пацієнтів з інвалідністю

Надрукувати

16 лютого в Полтавській ОДА відбулася нарада з питань здійснення заходів зі створення доступного середовища в лікувальних установах для осіб з інвалідністю.

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов повідомив, що це питання стоїть на контролі в Президента України, і всі заклади охорони здоров’я мають відповідати Національній стратегії умов доступності.

«Низка медичних закладів змінили власника і 1 квітня переукладатимуть договори із НСЗУ. Тому до квітня всі роботи щодо інклюзивності приміщень мають бути завершені, а будівлі – відповідати встановленим вимогам, – наголосив Олег Синєгубов. – Національна служба здоров’я дуже принципово ставиться до пункту інклюзивності».

Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак розповів про документи та будівельні норми, які регулюють це питання.

«Ми вели консультації з експертами НСЗУ і з’ясовували, яким вимогам інклюзивності має відповідати установа. Це і наявність пандуса, вбиральні та душової кабіни для людей з інвалідністю. Пороги мають бути певної висоти, а дверні отвори – широкими. На вулиці біля закладу –  стоянка для авто, а доріжки та тротуари – зі скосами, – розповів Віктор Лисак. –  До 19 березня буде проведена оцінка приміщень стаціонарів лікарень, центрів ПМСД, амбулаторій на наявність усіх цих норм. Повірте, в тих медзакладах, де турбуються про пацієнтів, навіть підйомники для візків і спеціальні ліфти встановили в стислі терміни».

У 2020 році в медзакладах було встановлено 19 пандусів на загальну суму 2397 тисяч гривень, та проведена реконструкція 14 пандусів більше, ніж на 2 мільйони гривень.

Віктор Лисак поінформував, що лікарні й амбулаторії області майже всі готові укладати договори із НСЗУ, а в центрах  ПМСД роботи щодо забезпечення інклюзивності приміщень тривають.