• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Заступник прем'єр-міністра України: Російська вакцина - це 20% лікування та 80% гібридна загроза

У широкому інтерв’ю віце-прем’єр-міністр України Ольга Стефанишина окреслила порядок денний своєї країни в ЄС та НАТО, напружені відносини з Росією, питання вакцин та геополітики.

Ольга Стефанишина, юрист за освітою, обіймала посаду віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України з червня 2020 року. Вона поспілкувалася зі старшим редактором EURACTIV Георгієм Готевим.

Ви взяли участь у Раді асоціації Україна-ЄС, яка відбулася вчора (11 лютого) в Брюсселі. Які основні моменти відносин Україна-ЄС?

Ми не могли стиснути наш порядок денний за один день, тому нам довелося бути тут два з половиною дні з повністю заброньованим порядком денним. У нас була Рада асоціації, ми мали зустрічі з членами Європарламенту перед голосуванням щодо імплементації Угоди про асоціацію ЄС з Україною, початком Європейської зеленої угоди та вкладом України в цей процес, ми також формалізували перегляд та оновлення Угоди про асоціацію, особливо її торговельної частини , ми також досягли низки більш конкретних домовленостей щодо співпраці у сфері охорони правопорядку та боротьби з корупцією, і ми підписали угоду з OLAF про розслідування злочинів, пов'язаних з грошима ЄС, вкладеними в Україну.

Ми також розпочали дуже велику програму співпраці з коледжем у Натоліні, яка навчила б наших офіцерів та наших державних службовців протягом наступних двох з половиною років роботи над політикою ЄС. Загальна увага приділялася насамперед питанням економічного співробітництва, антикорупційної реформи, а також ситуації з безпекою на Донбасі, що посилюється тиск, санкції.

Ми також обговорили візит Високого представника до Москви в контексті наших двосторонніх відносин, і ми приділили багато часу верховенству права, а також геополітично важливому питанню доступу до вакцин. До цього тижня ми вели дуже інтенсивний діалог, і це було реалізовано в результаті повторного продажу 1,2 мільйона доз вакцин Pfizer та Astra Zeneca з Польщі в Україну.

Чи можете ви пояснити позицію вашої країни щодо російської вакцини Sputnik V? Я розумію, що ви заборонили його використовувати. Можливо, це з політичних мотивів, оскільки ЄС, схоже, зацікавлений у його використанні.

Як ми бачимо, єдиної позиції ЄС немає, і ми поділяємо думку, що якість російської вакцини не доведена. Україна не дивиться в бік російської вакцини, тому що ми ведемо переговори про контракти з визнаними виробниками вакцин. В Україні, в інших країнах балканського регіону російська вакцина стала ще одним інструментом пропаганди та гібридною загрозою, інтегрованою в розповідь про пропаганду, що Росія стоїть поруч з вами, тоді як Європа залишила вас у спокої. В рамках своїх зусиль проти дезінформації та пропаганди уряд прийняв рішення не реєструватись та не надавати доступ на український ринок цієї вакцини, оскільки на рівні уряду переговори щодо запровадження цієї вакцини ніколи не проводились, і ця вакцина могла бути представлена ​​на ринку лише через приватні мережі, без гарантії якості цього продукту. Це офіційне рішення українського уряду, засноване на національній безпеці.

Ви згадали термін "гібрид". Чи не могли б ви згадати деякі реальні гібридні загрози для України, такі як кібератаки?

На жаль, Україна є форпостом для такого досвіду. Ми також стикаємось з величезною дезінформацією, розподіленою по різних регіонах, наші служби безпеки також виявили російську активність у соціальних мережах Telegram, поширюючи антиукраїнські розповіді. Минулого тижня Рада безпеки та оборони України ухвалила рішення про виведення трьох телевізійних каналів за їх зміст: дезінформацію та пропаганду, що фінансуються окупованими територіями та Російською федерацією. Певною мірою окупація Донбасу - це гібридна війна з боку Російської Федерації. Ось чому з Sputnik V в розповіді не було нічого нового.

Чи можете ви порадити ЄС не використовувати Sputnik V?

Наскільки мені відомо, російська влада звернулася до Європейського агентства з лікарських засобів з проханням зареєструвати Sputnik V. Отже, це має вирішити ваша влада. Але ми неофіційно попереджаємо ЄС, що Sputnik V - це 20% лікування та 80% гібридна загроза та пропаганда. І я впевнений, що кількість вже придбаних ЄС вакцин є більш ніж достатньою для того, щоб кожен громадянин ЄС, а також громадяни України отримали доступ до вакцинації.

Тільки для того, щоб переконатися: коли ви говорите про 20% медичну та 80% гібридну загрозу, це не математика, це політична заява, я правильно?

Абсолютно.

Щодо санкцій проти Росії, ви сказали, що хочете, щоб їх зберегли та посилили. Це насправді на картках через справу Навального. Яка ваша думка щодо цього?

Це було б демократичною відповіддю на справу Навального. У цій справі все не так, і я впевнений, що звичайні люди в Росії, які протестують проти його ув’язнення, це підтримають.

Чи вважаєте ви, що ЄС мав більше ілюзій щодо Росії до візиту пана Боррелла до Росії, ніж зараз?

Ми уважно стежили за звітом Високого представника перед Європейським Парламентом. Що я можу сказати, це те, що Верховний представник телефонував до візиту з українським міністром закордонних справ і дуже суттєво обмінювався питаннями Донбасу та Криму. Незважаючи на негативну реакцію після цього візиту, для ЄС важливо не мати ілюзій щодо російського режиму та перспективи його пом'якшення. Я думаю, це буде дуже важливим сигналом для посилення санкцій.

Питання окупованих територій Донбасу висвітлюється так званим нормандським форматом, але подібних дипломатичних зусиль щодо Криму немає. Я дізнався, що Україна докладає зусиль, щоб змінити цю ситуацію , які нові події?

Справді, за ініціативою Президента ми плануємо створити Кримську платформу як багатошаровий та багатонаціональний форум для обговорення, щоб увага міжнародної спільноти була зосереджена на окупації Криму Росією, ситуації з правами людини. Невизнання має бути здійснено до кінця серпня, за день до 30-ї річниці незалежності України, відбудеться перший саміт Кримської платформи, і ми очікуємо, що лідери, які зберуться в Києві на саміт прийме декларацію, де будуть викладені такі основні питання, як невизнання анексії Криму. Тоді буде запущено багатовимірний формат: міжпарламентський вимір, міжвідомчий вимір, експертний вимір, це буде відкритий формат не лише в межах ЄС, а й у всьому світі.

Голова Ради Шарль Мішель їде в Україну наступного місяця. Що ви очікуєте від цього візиту?

Він прийде 2-3 березня. Один день його візиту буде присвячений візиту на Донбас з Президентом України.

Але не на території Донбасу?

Донбас знаходиться по обидва боки від лінії дотику. Це буде на підконтрольній Україні території. Інша частина візиту буде у Києві, і я думаю, що основна увага буде приділена реформам в Україні, і ми сподіваємось, що саме тоді відбудеться підписання Спільної авіаційної угоди.

Ми не обговорювали НАТО ...

Насправді ми нещодавно стали партнером "Розширених можливостей" і представили дорожню карту наших очікувань від цього формату.

Ваш президент пан Зеленський нещодавно заявив, що якби він міг задати одне питання президенту США Джо Байдену, це було б "Чому Україна ще не є членом НАТО". Це реалістична мета?

Буквально два дні тому наш прем'єр-міністр провів зустріч з Генеральним секретарем НАТО, і було підтверджено, що рішення Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна стане членом НАТО, все ще діє. У цьому немає сумнівів, ми говоримо про терміни, і ми очікуємо, що час буде визначено з нагоди саміту НАТО восени. Це питання часу, і Україна пришвидшує правові трансформації, ми тут на шляху.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk