• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

На фінансування нової обласної Програми розвитку й підтримки аграрного комплексу планують спрямувати вдвічі більше коштів, ніж на попередню

Проєкт Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками на період до 2027 року є логічним продовженням роботи ОДА з підтримки розвитку сільських територій, зокрема підприємництва на селі.

Про це розповів на нараді в голови облдержадміністрації директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов.
Поінформував, що в регіоні з 2016 року діяла профільна програма. Сільгоспвиробники нею користувалися. На фінансування використали понад 29 мільйонів гривень, зокрема з обласного бюджету – майже 26. Близько 3,5 мільйона гривень залучені з місцевих бюджетів та інших джерел.
У Програмі взяли участь 69 фермерських господарств, 15 фізичних осіб-підприємців, 648 особистих селянських господарств. За час її дії створені 204 постійні робочі місця та понад 350 сезонних. Підтримано 524 сімейні ферми. Створені умови для залучення додаткових інвестицій у сільський розвиток на майже 28 мільйонів гривень. Забезпечено додаткове надходження податків до місцевих бюджетів понад 12 мільйонів гривень. Завдяки реалізації Програми фермери області придбали 42 одиниці нової сільськогосподарської техніки, надано співфінансування по 14 бізнес-проєктах у сільській місцевості, зареєстровано 27 нових сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.
Фахівці департаментів агропромислового та економічного розвитку ОДА, громадських організацій фермерів, науковці Полтавського державного аграрного університету, представники сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, дорадчих служб розробили проєкт профільної Програми, передбаченої до 2027 року.
«Її учасниками можуть бути фермерські господарства – юридичні особи, сімейні фермерські господарства без створення юридичної особи, сільськогосподарські кооперативи, фізичні особи-підприємці, учасники бойових дій. Якщо раніше учасниками могли бути воїни АТО, то тепер, за пропозицією членів робочої групи, Програмою зможуть скористатися всі учасники бойових дій, – сказав Сергій Фролов. – Фінансуватиметься Програма за рахунок коштів обласного і місцевих бюджетів, інвесторів, власних коштів підприємств. Для її реалізації необхідно близько 215 мільйонів гривень. З обласного бюджету планується виділити 100 мільйонів гривень, що вдвічі більше, ніж передбачалося на попередню. Майже 115 мільйонів гривень планують залучити з районних, місцевих бюджетів громад, інших джерел».
Сергій Фролов додав, що у проєкті Програми збережені основні напрямки, зокрема розвиток тваринництва, бджільництва, садівництва і ягідництва, технічне оснащення, підтримка інвестиційної діяльності, кредитування фермерських господарств.
«Передбачені фінансова підтримка сімейних ферм за приріст поголів’я корів, відшкодування вартості доїльного обладнання й обладнання для переробки, зберігання молока і м’яса, заготівлі й переробки кормів. Також підтримка пасічників-початківців на закупівлю племінного матеріалу, відшкодування вартості матеріалів для створення першого робочого місця випускників ліцензованих закладів, які випускають пасічників. Це й компенсація витрат на закладку плодово-ягідних насаджень, встановлення систем зрошення, придбання тракторів, – зазначив Сергій Фролов. – Підтверджено доцільність напрямку кредитування фермерських господарств, на нього планується збільшити фінансування. Залишається і підтримка сільськогосподарських кооперативів і дорадчої діяльності. Один із пріоритетних напрямків – підтримка товаровиробників органічної продукції».
Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов наголосив, що Програма може ефективно реалізовуватися лише у співпраці з територіальними громадами.
«Аграрний комплекс пріоритетний для Полтавщини. І його напрямки потрібно розвивати, підтримувати фермерство. Органи місцевого самоврядування мають активно включитися в реалізацію Програми, адже кожне новостворене робоче місце в її межах – це сплачені податки на місця, кошти від яких можна потім спрямовувати на втілення проєктів для громади».

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk