Previous Next

Полтавська область готова до погіршення погодних умов: країну спочатку засипле снігом, а потім очікують сильні морози

Надрукувати

10 лютого відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова. Обговорили роботу всіх служб в період погіршення погодних умов. Негода очікується й на Полтавщині.

Директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда розповів про чергові циклони, які спочатку спровокують снігопади, а потім – різке пониження температури.

«11 лютого у західних, північних, Вінницькій, Черкаській і Полтавській областях випаде значний сніг, мокрий сніг, буде налипання мокрого снігу, ожеледь. На заході – пориви вітру 15-20 метрів за секунду. Хуртовини по всіх цих регіонах. У результаті на території західних і північних областей висота снігового покриву збільшиться на 20-30 сантиметрів додатково. Перший рівень небезпечності – жовтий, – поінформував Микола Кульбіда. – 12 лютого негода буде у північних, центральних, Одеській, Миколаївській областях. Інтенсивні снігопади. Цього дня в західних, Житомирській, Київській, Черкаській, Кіровоградській, Одеській та Миколаївській областях, а 13-14 лютого в Україні очікують зниження температури вночі до -9°…-16° морозу, в Чернігівській і Сумській областях – до -20°морозу. Протягом 15-18 лютого ще похолодає, буде без опадів. Мінімальна температура повітря становитиме -20°…-28° морозу, на Волині та Рівненщині – до -30°, у південних і східних областях – -16°…-18° морозу».

Голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов зазначив, що облдержадміністрація, служба ДСНС, поліція відпрацювали перший етап  негоди на початку лютого. Всі справилися. На сьогодні забезпечено безперешкодний проїзд всіма автошляхами державного та місцевого значення, системи життєзабезпечення працюють в штатному режимі.

«Найближчим часом буде проведена Регіональна комісія ТЕБ і НС, щоб прокомунікувати з громадами і поставити чіткі завдання. Перевізники мають оперативно обмежувати рух свого вантажного транспорту відразу після рішення центрального штабу, особливо це стосується дороги М03, – сказав голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов. –  Через ускладнення погодних умов рятувальники, поліція, служба доріг працюють в посиленому режимі. Через снігопад, можливо, постане питання підвозу продуктів, проїзду «швидких». Потрібно особливу увагу приділити цьому питанню та залучити необхідну кількість техніки та працівників для розчистки доріг у населених пунктах».

Перелік пунктів обігріву по області постійно оновлюється https://www.adm-pl.gov.ua/page/informaciya-pro-zarezervovani-lizhko-miscya-dlya-timchasovogo-perebuvannya-bezdomnih-osib-v-o-1 й буде доречним після 15 лютого, коли значно похолодає.