Previous Next

Олег Синєгубов зустрівся з воїнами-афганцями

Надрукувати

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов та його заступник Катерина Рижеченко 10 лютого зустрілися з воїнами-афганцями.

Також у заході взяли участь представники пенсійного фонду, департаментів охорони здоров’я, соцзахисту та інформаційної діяльності й комунікацій з громадськістю ОДА. Зустріч організували  з нагоди відзначення 32-річниці виводу військ з Афганістану.

«Щороку 15 лютого ми вшановуємо воїнів, яким довелось нести  військову службу в зонах локальних конфліктів, що спалахували в різних країнах світу. Вони з честю виконали свій військовий обов’язок. Майже 330 тисяч українців взяли участь у воєнних протистояннях минулого століття – в Афганістані, В’єтнамі, Єгипті, Лівані, Сирії, Анголі, на території колишньої Югославії та багатьох інших «гарячих» точках. На Полтавщині нині  проживає близько 6000 учасників бойових дій», – наголосив Олег Синєгубов.

На зібранні обговорили питання, які найбільше турбують учасників бойових дій. Це й пільгове перевезення афганців у громадському транспорті, пенсійне забезпечення, лікування в госпіталях.

Зокрема порушили питання щодо пенсій сімей загиблих учасників бойових дій в Афганістані та АТО/ООС.

На обліку в органах пенсійного фонду перебуває 2 628 учасників бойових дій, які отримали пенсію за віком, і 951 особа, яка одержала військову пенсію.

Як повідомила директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко, в області виконуються всі державні програми. Нараховані всі пільги і субсидії за січень.

Найактуальнішим питанням залишається забезпечення інвалідів воїнів-афганців квартирами.

«На державному рівні реалізовується відповідна програма. З 2018 по 2020  роки забезпечено компенсацію на 20 квартир інвалідам ІІ групи. Нині це питання тримаємо на контролі. На квартирному обліку перебувають ще 12 осіб. По всіх надіслано інформацію до профільного міністерства та чекаємо фінансування», – сказала Людмила Корнієнко.

Директор Департаменту зазначила, що згідно з обласною програмою проводяться однакові виплати для чорнобильців, інвалідів війни, учасників АТО/ООС та воїнів-афганців.

Щороку сім’ї загиблих учасників бойових дій на території інших держав отримують грошову допомогу. Цьогоріч 321 родина одержала по 3 000 гривень з обласного бюджету.

За активний внесок у розвиток ветеранського руху, патріотичне виховання молоді, активну громадянську позицію та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав представників ветеранських організацій нагородили грамотами обласної адміністрації та обласної ради.