Previous Next

На Полтавщині готуються до відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки

Надрукувати

Як святкуватимуть, обговорили під час наради з підготовки та проведення в області заходів із відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Провела засідання заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко.

Вже є затверджений обласний план заходів.
«Ювілейну дату передбачено відзначати на державному рівні. Є відповідні Указ Президента України та постанова Верховної Ради України. Тож на Полтавщині треба відзначити ювілей видатної письменниці на високому рівні», – сказала Катерина Рижеченко.
Директор Департаменту культури і туризму ОДА Ірина Удовиченко представила план основних заходів, які будуть відбуватися в області упродовж 2021 року. Вона зазначила, що основний захід проведуть 25 лютого в Гадячі. Це – літературно-мистецький проєкт «Яскрися, квітко Драгоманівського роду».
«Захід відбудеться в кіноконцертному залі «Дружба». Будуть представлені живі інсталяції, ростові ляльки, фотозони. Також нагородять кращих митців, які впроваджують творчість Лесі Українки», – сказала Ірина Удовиченко.
Цього дня проведуть спеціальне погашення немаркованого художнього тематичного конверта і марки.
У лютому в населених пунктах області проведуть тематичні заходи за участю керівників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, представників громадських організацій, діячів науки та культури.
23 лютого у Гадяцькому фаховому коледжі культури і мистецтв імені І.П. Котляревського проведуть літературну годину «Горить моє серце, палає». Протягом лютого творчі колективи закладів культури і мистецтва області візьмуть участь у Всеукраїнському конкурсі учнівської та студентської творчості імені Марії Фішер-Слиж «Змагаймось за нове життя!», присвяченому Лесі Українці, та міжнародному онлайн-флешмобі #GlobalLesyaUkrainka2021, ініційованому Новоград-Волинським літературно-меморіальним музеєм Лесі Українки.
15 травня відбудеться обласне літературно-мистецьке свято «Дивоцвіт Лесиного гаю», у межах якого організують церемонію вручення літературно-мистецької премії імені Олени Пчілки Національного видавництва «Веселка».
14 травня проведуть фестиваль сучасних театрів «ЛавАрт».
У музеях та бібліотеках оновлять тематичні експозиції та проведуть виставки. Протягом року в закладах освіти, культури, бібліотеках області організують виховні години, круглі столи, науково-практичні конференції, інші тематичні заходи, присвячені темі творчості поетеси.
Як розповіла директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Вікторія Пилипенко, готують видавничий проєкт «Леся Українка і Полтавщина». У збірці увага буде сконцентрована на тому, що дала полтавська земля для феномену Лесі Українки, і як це позначилося на Полтавщині.
Нагадаємо, 25 лютого 2021 року виповниться 150 років із дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) – видатної української письменниці та громадського діяча, однієї з центральних постатей національної культури. Пам’ятну дату цьогоріч відзначатимуть на державному рівні. Протягом року в Україні проводитимуть літературні читання, виставки, науково-освітні заходи, літературні вечори, конференції та фестивалі присвячені творчості поетеси.