Previous Next

На Полтавщину доставили чергову партію експрес-тестів

Надрукувати

Днями область централізовано отримала 156 600 експрес-тестів для визначення COVID-19 за рахунок коштів державного бюджету України. Про це повідомив директор Департаменту охорони здоров’я ПОДА Віктор Лисак на апаратній нараді в облдержадміністрації 8 лютого. Він також додав, що ПЛР-діагностика в області пришвидшилася.

«Кількість виявлених випадків коронавірусу на Полтавщині зменшується, але це не значить, що тестувань робимо менше. Навпаки. Завдяки швидкісному аналізу на антиген та ІФА-дослідженням, кількість протестованих полтавців збільшується. У закладах охорони здоров’я області за минулий тиждень проведено 3066 досліджень експрес-тестами (позитивних результатів – 302), зокрема сімейні лікарі протестували 2271 особу, – розповів Віктор Лисак. – Крім того, три ПЛР-лабораторії в області не завантажені й значно швидше видають пацієнтам результати – менше, ніж за добу».

У лікарнях області перебувають 287 пацієнтів із підтвердженим діагнозом «гостра респіраторна хвороба COVID-19», 55 хворих – на інтенсивній терапії, 18 лікуються з допомогою ШВЛ. Зменшилася кількість викликів бригад екстреної служби. За добу працівники «швидких» діагностували 20 пневмоній, тоді як восени було навіть до 100.

В області відпрацьована мережа з 28 лікарняних закладів, які надають медичну допомогу хворим та особам із підозрою на COVID-19, із загальною кількістю ліжок 2245. Уже 87,93% із них забезпечені киснем. Віктор Лисак повідомив, що до кінця тижня кількість кисневих точок у лікарнях збільшиться до 90%.

«Особливу увагу треба звернути працівникам закладів охорони здоров’я на безпеку кисневих станцій, особливо в мороз. Щоб не траплялося надзвичайних ситуацій, – наголосив голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов. – Також в області ведеться активна робота щодо вакцинації перших двох груп: медиків і соціальних працівників. Визначені 11 мобільних груп, які проходитимуть навчання, перші вакцинуються і щеплюватимуть інших».

60% від опитаного медичного персоналу регіону готові пройти щеплення від коронавірусу серед перших.

Учасники наради наголосили, що карантин у країні триває, і мешканцям області слід і надалі дотримуватися протиепідемічних заходів. Адже як показала практика, носіння маски, соціальне дистанціювання та гігієна позитивно вплинули не лише на зменшення кількості коронавірусу, а й грипу та інших ГРВІ цього сезону.