В області з 2013 року реалізовується обласна Комплексна програма соціального захисту та соціального забезпечення населення області

Надрукувати

Основними актуальними заходами програми залишаються підтримка вразливих категорій населення.

Вирішення вказаних питань здійснюється за декількома напрямками: надання щорічної матеріальної допомоги пільговим категоріям громадян згідно встановлених статусів (вдовам учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни з числа учасників АТО/ООС, воїнів-інтернаціоналістів, сім’ям, у яких є діти з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, сім’ям, у яких виховуються діти з інвалідністю підгрупи «А»).

Виплати вказаної матеріальної допомоги проводиться органами соціального захисту населення щорічно без звернень громадян відповідно до визначених статусів.

Через комісію обласної державної адміністрації з надання матеріальної допомоги населенню надається одноразова допомога особам, які опинилися в скрутних життєвих обставинах.  

У 2020 році на реалізацію напрямків Програми з обласного бюджету спрямовано 38,6 млн. грн.

У зв’язку із завершенням терміну дії Програми, рішенням сесії обласної ради 29 грудня 2020 року прийнято Комплексну програму соціального захисту населення області на наступні 5 років.

Програмою передбачено продовження реалізації всіх напрямків соціальної підтримки населення, також запроваджено ряд нових.

Реалізація Програми буде здійснюватися за наступними напрямками надання матеріальної допомоги:

разова грошова допомога членам сімей загиблих (померлих) ветеранів  війни з числа учасників АТО/ООС, учасників бойових дій на території інших держав, вдовам учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, сім’ям у складі яких є діти з інвалідністю підгрупи А та діти з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи  у розмірі по 3 тис. грн.;

щоквартальна грошова допомога членам сімей осіб, які перебувають у полоні або пропали безвісті в районі проведення АТО/ООС у розмірі двох прожиткових мінімумів (по 4378 грн.);

щомісячна допомога сім’ям з дітьми загиблих (померлих) учасників АТО/ООС у розмірі прожиткового  мінімуму (по 2189 грн.);

матеріальна допомога громадянам, які опинилися в складних життєвих обставинах, та іншим категоріям громадян за рішенням Комісії облдержадміністрації з розгляду питань з надання матеріальної допомоги населенню.

У період з 01 січня 2021 року, незважаючи на посилення карантинних обмежень, органами соціального захисту населення забезпечено щоденний прийом документів для надання матеріальної допомоги. Одержано 239 звернень.

Рішенням комісії обласної державної адміністрації про надання матеріальної допомоги від 21 січня 2021 року всі заяви розглянуті та прийнято рішення про надання матеріальної допомоги, у тому числі 24 сім’ям на лікування онкохворих дітей.

Виплата матеріальної допомоги буде проведена у спосіб, визначений заявниками (через банківські установи або відділення поштового зв’язку) з 08 лютого 2021 року.

Крім того, органами соціального захисту населення підготовлено матеріали для виплати одноразової допомоги 304 членам сімей загиблих (померлих) учасників бойових дій на території інших держав. Виплата розпочата та проводиться у розмірі 3 тис. грн. кожному через відділення поштового зв’язку або банківські установи.

З метою комплексного підходу до надання соціальної підтримки громадянам області, які опинилися у складних життєвих обставинах, та, враховуючи спільну відповідальність у вирішенні питань соціального захисту населення, заходи обласної  Комплексної програми направлені в об’єднані територіальні громади з метою прийняття місцевих соціальних програм, у тому числі в частині надання одноразової матеріальної допомоги.

Прийняття місцевих соціальних програм буде сприяти своєчасному і відчутному реагуванню на проблеми сімей, які  мешкають на території громад та опинилися у складних життєвих обставинах.

Департамент соціального захисту населення ОДА