Previous Next

«Готові підтримати фермерів і підставити їм плече», – Олег Синєгубов

Надрукувати

4 лютого у Полтаві провели обласну конференцію Полтавського обласного об’єднання фермерів і приватних землевласників імені Героя України, Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка. На неї зібралися фермери і приватні землевласники Полтавщини, депутати обласної ради, делегації аграріїв із Сумської, Харківської, Одеської, Дніпропетровської, Київської, Чернігівської областей, представники партнерських організацій і компаній. У роботі конференції взяв участь голова облдержадміністрації Олег Синєгубов.

«Коли ми презентували Стратегію розвитку області до 2027 року Президенту України, то зазначали, що Полтавщина – аграрний край. І цей статус підтверджуємо – більше 6 мільйонів тонн зернових в області зібрано за минулий рік. Звичайно, посуха на частині території області, коронакриза внесли свої корективи, – сказав Олег Синєгубов. – Ми обіцяли відновити роботу координаційної ради при ОДА з питань розвитку фермерства, оновити її склад – цю обіцянку виконали. Зробили регулярними засідання. Вирішуємо питання, запрошуємо представників центральних органів виконавчої влади на місцях. Проблемні питання є і по роботі Держгеокадастру, і податкової служби. Маємо їх вирішувати. Готові підтримати фермерів і підставити їм плече».

Почесними грамотами Полтавської ОДА, грамотами Департаменту агропромислового розвитку ОДА, подяками обласної ради відзначили аграріїв Полтавщини.

Долучилися до участі в конференції президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Стрижак і голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник.

«Таку конференцію проводимо щорічно. Не думали, що цьогоріч фермери так відгукнуться і зберуться на захід. Це показник, що їх хвилюють нинішні питання, – сказав голова Асоціації фермерів та приватних землевласників відродження Полтавщини Василь Бурлака. – На порядку денному – низка питань: ринок землі, блокування податкових накладних, ліцензування складів паливно-мастильних матеріалів, програми державної підтримки фермерів, банківське кредитування. На жаль, досі є такі прикрі факти, як рейдерство. У діалозі з владою, зокрема на засіданнях координаційної ради, намагаємося вирішувати проблемні питання, які виникають у фермерів. Розглядаємо і питання створення таких рад на місцях – у територіальних громадах». 

Василь Бурлака поінформував, що за 2020 рік фермери області сплатили до бюджетів усіх рівнів 836 мільйонів 545 тисяч гривень. Зокрема, ПДВ – 414 мільйонів гривень, ПДФО – 216 мільйонів гривень, військовий збір – 19 мільйонів гривень, орендної плати за землю – 100 мільйонів гривень. 

Олег Синєгубов розповів, що вже розроблений проєкт Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками на період до 2027 року. Зокрема, запропоновано збільшити фінансування Програми майже вдвічі – до 100 мільйонів гривень. 

«Разом працюватимемо надалі, визначатимемо проблемні моменти й докладатимемо максимум зусиль для їх вирішення. На засіданнях координаційної ради ці питання порушуватимемо й вирішуватимемо. Впевнений, що конструктивна співпраця є запорукою успіху нашої спільної роботи», – зазначив Олег Синєгубов.

Після завершення вступної частини роботу продовжили в секціях. Обговорили державі, регіональні та місцеві програми підтримки фермерства, грантову підтримку, особливості експорту продукції власного виробництва, протидії рейдерству, переваги і недоліки створення і роботи кооперацій фермерів, проблеми й перспективи тваринництва. Також провели виставку продукції фермерів Полтавщини, презентацію банківських і страхових програм, продукції насіння, добрив, засобів захисту рослин, сільськогосподарського обладнання і техніки.