Previous Next

На Полтавщині цьогоріч проводитимуть моніторинг законності використання земель промисловості

Надрукувати

Підсумки проведеного аудиту використання земель сільськогосподарського призначення підбили на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації.

Невідомий об'єктАудит був результативним. Облдержадміністрація здійснила важливу координаційну роль, охопивши діяльністю профільних робочих груп усю територію Полтавщини. Про це розповів директор Юридичного департаменту ОДА Андрій Олефір.

«У процесі аудиту виявлено, що понад 18 тисяч гектарів земель в області використовуються з порушеннями законодавства. Зокрема, зафіксовані три групи порушень. Перша – самовільне зайняття ділянок, коли офіційні договірні відносини завершилися, а особа продовжує використовувати землі або використовує фактично безхазяйні ділянки. Друга група – використання земель за нецільовим призначенням, коли на ділянці сільськогосподарського призначення може розміщуватися будівля, споруди. Третя – зняття родючого шару ґрунту без наявності відповідних спецдозволів, – поінформував Андрій Олефір. – Облдержадміністрація забезпечує моніторинг і координацію дій органів, які наділені контролюючими повноваженнями, щодо відновлення законності в цьому питанні».

Очільник Юридичного департаменту ОДА поінформував, що Головним управлінням Держгеокадастру у Полтавській області проведено 1099 заходів державного нагляду. Виявлені 908 порушень. 

«Складені 349 протоколів про адміністративні правопорушення, винесені 349 постанов про накладення адміністративного стягнення, видані 470 приписів. Розмір шкоди, завданої незаконним використанням земель, – понад 2 мільйони гривень. 1,76 мільйона гривень сплачені до місцевих бюджетів у добровільному порядку, 73 тисячі гривень штрафних санкцій – до держбюджету, – сказав Андрій Олефір. – Інформацію про виявлені правопорушення робочі групи та фахівці Держгеокадастру передавали правоохоронним органам. Щодо 1,5 тисячі гектарів земель зареєстровані 26 кримінальних проваджень. У більшості випадків – за статтею Кримінального кодексу України «Самовільне заняття земельної ділянки», інша частина – за статтею «Самоправство». Прокуратура Полтавщини проводить роботу з повернення з незаконного користування ділянок загальною площею 1000 гектарів. Це землі й сільськогосподарського призначення, і водного фонду». 

Заступник голови облдержадміністрації Євген Греков розповів, що сформована база із зафіксованими актами спільних перевірок земельних ділянок, які використовувалися незаконно. Інформація є в РДА, Департаменті агропромислового розвитку ОДА, її нададуть територіальним громадам. 

«Землі сільськогосподарського призначення громади отримали. Вони тепер можуть займати більш активну позицію, і в юридичному плані також, самостійно стягуючи і в судовому порядку збитки, завдані незаконним використанням земель та більш ефективно взаємодіючи з правоохоронними органами на місцях, – сказав Євген Греков. – На початку посівної кампанії вже можна проконтролювати, чи використовуються земельні ділянки, щодо яких торік виявили порушення, і чи оформлені правовстановлюючі документи на їх використання».

Євген Греков розповів, що напрацьований механізм застосують у 2021 році під час проведення моніторингу законності використання земель промисловості, повноваження щодо розпорядження якими є в ОДА. 

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов зазначив, що територіальні громади мають бути зацікавлені в тому, щоб землі на їхній території використовували законно й ефективно, щоб за них сплачували реальну і справедливу орендну плату. В Україні триває земельна реформа, її завдання – зробити відносини у сфері землеустрою зрозумілими й прозорими. Результат законного використання земель – отримання податків і, як наслідок, збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Громади зможуть використовувати ці кошти для свого розвитку.