Прем’єр-міністр: Україна буде забезпечена необхідною кількістю ефективних вакцин

Надрукувати

Імунізація населення безпечною та ефективною вакциною проти коронавірусної хвороби COVID-19 є найважливішим компонентом стратегії Уряду у подоланні пандемії. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу у Верховній Раді 26 січня.

Прем’єр-міністр наголосив, що Уряд має чіткий план дій з проведення вакцинації, законтрактував необхідну кількість доз вакцини та підготував для цього логістичну інфраструктуру, аби розпочати кампанію з вакцинації вже у лютому.

Очільник Уряду нагадав, що Національний план вакцинування передбачає 5 етапів, зокрема вакцинацію насамперед медпрацівників, військовослужбовців, осіб у будинках для людей похилого віку, соцпрацівників, учителів тощо. Загальна мета плану, за словами Дениса Шмигаля, – охоплення щонайменше 50% населення до кінця 2022 року.

До 1 лютого Україна очікує рішення від COVAX щодо включення до розподілу в межах «першої хвилі»: «У разі позитивного рішення отримаємо у лютому-березні від 100 до 200 тисяч вакцин Pfizer/BioNTech».

Прем’єр-міністр також нагадав, що у грудні Україна уклала договір на закупівлю вакцини виробництва компанії Sinovac Biotech. Кількість вакцин становитиме 1 млн 913 тис. доз.

«Минулого тижня вакцина Sinovac отримала погодження на використання в Бразилії, де проводились її клінічні випробування. Відповідно, орієнтовно через 3-4 тижні очікуємо першу партію у сумі 700 тис. доз вакцин», — зазначив Денис Шмигаль.

Глава Уряду також наголосив, що Україна використовуватиме лише вакцини з ефективністю понад 70%.

Паралельно з цим Уряд продовжує готувати медичну систему для швидкого розгортання кампанії з вакцинації. В першу чергу це стосується логістичної складової: формування маршрутів для оперативної та безпечної доставки вакцин, формування бригад, що проводитимуть щеплення.

На Полтавщині нині формуються списки тих, кого потрібно вакцинувати першочергово: це медичні працівники, рятувальні служби, ті, хто забезпечує життєдіяльність інфраструктури, соціальні працівники, пенсіонери. Створені мобільні групи й ведуться розрахунки щодо потреби в холодильниках, термобоксах та інструментах контролю дотримання температур.

 Урядовий портал