Застудні хвороби та їхня профілактика

Надрукувати

Взимку традиційно спостерігається епідемічний підйом захворюваності на грип. Симптоми грипу: раптовий початок недуги, головний біль, ломота у м’язах та суглобах, біль у горлі, підвищення температури тіла до 38 °С і більше, кашель, іноді – блювота і діарея.

Грип – це високозаразне вірусне захворювання із ризиком тяжких ускладнень та навіть смерті. Найчастішим ускладненням хвороби є пневмонія, яка може за 4-5 днів призвести до летальних наслідків. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.

Дуже важливо вчасно звернутись до свого сімейного лікаря, а не займатись самолікуванням.

Щорічна вакцинація проти грипу зменшує ризик захворювання та його подальших серйозних ускладнень, можливої госпіталізації. Одне щеплення захищає від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів впродовж усього сезону грипу.

Гостра респіраторна інфекція (застуда) – це інфекційне захворювання вірусного походження, що вражає верхні дихальні шляхи. Звичайну застуду із легкими симптомами лікують лише постільним режимом і рясним питтям протягом 3-5 днів. Лікування – симптоматичне. Профілактика застуди дуже проста: уникайте близького контакту з хворим; мийте руки. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

Намагайтеся не торкатися обличчя. На наших руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя, ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.

Регулярно провітрюйте приміщення, ретельно очищайте та дезінфікуйте поверхні, до яких часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо у приміщенні перебуває хворий.

 «Застуда» на губах

Побутує міф, що «застуда» на губах виникає внаслідок переохолодження або стресу. Насправді, її спричиняє герпесвірус (ГВЛ). Тригером загострення може бути холод, ультрафіолет, механічне пошкодження нерву, тимчасове чи постійне порушення імунітету. Для профілактики герпесу на губах варто дотримуватись стандартних гігієнічних правил, а також вести здорових спосіб життя.

Профілактика застуди та переохолодження

Тривале перебування на вулиці при низькій температурі повітря, обмежена рухливість можуть призвести до переохолодження організму та спричинити застуду. Якщо ви плануєте довго перебувати на вулиці, подбайте про теплі й зручні одяг і взуття.

Одягайтеся багатошарово: чим більше светрів та штанів, тим довше шари повітря між ними зберігатимуть тепло. Обов’язково одягайте шарфи та шапки, на руки – теплі рукавички, на ноги – шкарпетки. Якщо замерзнуть ноги, перехолодження не минути.

Якщо у ваших планах, скажімо, рибалка, чи плануєте працювати на вулиці цілий день, краще одягнути на ноги спочатку вовняні шкарпетки, а зверху бавовняні. Вовна подразнює рецептори стопи, посилює кровообіг у ступнях і зігріває їх, а бавовна зберігає це тепло. Взуття повинно бути теплим, та в жодному разі не тісним.  У морози перед виходом на вулицю змазуйте шкіру жирним кремом - це захистить її від холоду. Губи змащуйте гігієнічною помадою. Через 1-1,5 години грійтесь у теплому приміщенні, або постійно рухайтесь, дбайте, щоб не промокло взуття.   Допоможе зігрітись тепле молоко, чай із лимоном, але не кава.

Профілактика захворювань на ГРВІ та грип включає комплекс заходів:

комфортний режим дня і якісний сон;  прогулянки на свіжому повітрі;  запобігання стресам;  загартовування; заняття фізкультурою, спортом; відмова від шкідливих звичок (куріння і алкоголь).

Як захистити себе від грипу?

Найефективніший засіб профілактики грипу - вакцинація. Вакцинації потребує кожен, хто піклується про своє здоров'я і здоров'я оточуючих. Своєчасна вакцинація знижує захворюваність на грип у кілька разів, пом'якшує перебіг хвороби, скорочує її тривалість, запобігає ускладненням. Щеплення від грипу найкраще робити в жовтні-листопаді, коли епідемія ще не почалася. Імунітет виробляється приблизно 2 тижні. Вакцинація під час епідемії також ефективна, проте в період до розвитку імунітету (7-15 днів після вакцинації) необхідно проводити профілактику іншими засобами.

Крім цього, з профілактичною метою необхідно підвищувати захисні сили організму: займатися фізичною культурою, правильно харчуватися, своєчасно і достатньо відпочивати, приймати вітамінно-мінеральні комплекси.

Дуже важливо регулярно і ретельно мити руки з милом, особливо після кашлю або чхання. Ефективні також спиртовмісні засоби для очищення рук. Слід уникати дотиків руками до носа і рота – інфекція поширюється саме таким шляхом. При чханні або кашлі треба прикривати рот і ніс одноразовими хустками. Після використання викидати їх у кошик для сміття. Використовувати індивідуальні або одноразові рушники. Необхідно регулярно провітрювати приміщення, робити вологе прибирання.

Намагайтеся уникати близьких контактів із людьми з грипоподібними симптомами (по можливості триматися від них на відстані приблизно 1 метра). Уникайте як переохолоджень, так і перегрівання.

Під час епідемії грипу та ГРІ не рекомендується активно користуватися міським громадським транспортом, по можливості уникати місць скупчення людей, ходити в гості і т. ін.

Що робити, якщо ви захворіли?

При перших симптомах необхідно звернутися до лікаря. Дотримуйтесь постільного режиму та всіх рекомендацій лікаря. Самолікування при грипі неприпустиме. Адже передбачити його перебіг неможливо, а ускладнення можуть бути дуже важкими. Максимально уникайте контактів з іншими членами сім'ї, носіть медичну маску, дотримуйтеся правил особистої гігієни. Це необхідно, щоб не заражати інших і не поширювати вірусну інфекцію.

Негайно зверніться до лікаря, якщо помітили виражену тяжкість стану при помірних симптомах ГРІ; якщо тримається підвищена температура тіла, а парацетамол, інші протизапальні препарати не збивають високу температуру; якщо глибокий вдих призводить до нападу кашлю; кашель посилився кашель і знизилася його продуктивність,

Дотримання доволі простих правил суттєво підвищує ваші шанси уникнути застуди, грипу та його ускладнень, зберегти життя і здоров'я собі й близьким людям.

 

Наталія Каун, лікар -фтизіатр КНП «Кобеляцька ЦРЛ»