Previous Next

На Полтавщині триває процес просування елементу нематеріально культурної спадщини вишивки «білим по білому» до ЮНЕСКО

Надрукувати

Починаючи  серпня місяця 2020 року розпочався процес моніторингу життєдіяльності елементу вишивка « білим по білому» та «рослинного килимарства», який на сьогодні дав чітке бачення розвитку зазначених елементів. Під час моніторингу проводилися зустрічі з майстрами -носіями елементу, опитування, а також дослідження. Моніторингова інформація буде опублікована в кінці лютого із зазначеною методикою та фото- звітом процесу. Треба зазначити що хід інвентаризації є постійно діючим процесом.

Оновлений інвентар на підставі моніторингової інформації буде опубліковано в кінці лютого, також буде висвітлено процес інвентаризації в окремому електронному виданні до кінця травня 2021 року. В процесі інвентаризації та моніторингу відбулася тісна співпраця між носіями, окремими особами та різними організаціями. Старт  процесу моніторингу та інвентаризації  став можливим за підтримки Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА та Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради. Моніторинг та старт інвентаризації проводиться за консультативної допомоги центру розвитку «Демократія через культуру», організацією яка є акредитована в ЮНЕСКО з питань нематеріальної культурної спадщини.

15-16 січня 2020 року  до Полтавщини завітала представник центру розвитку «Демократія через культуру», національний експерт з нематеріальної культурної спадщини Валентина Дем'ян.

 Ініціативна група як об’єднує різні гілки влади, зокрема Полтавська обласна рада, Департамент культури і туризму Полтавської ОДА представників ОТГ, представників носів елементу, різні культурні установи, такі як, Всеукраїнський центр вишивки та килимарства, музеї, училища проводять роботу з підготовки номінаційного досьє для подальшого просування елементу вишивка «білим по білому» до ЮНЕСКО.

Робота проводиться за чітким планом обговореним з носіями, окремими особами та різними зацікавленими установами, відповідно до вимог конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини.

Комунікацію та модерування процесу на установчому семінарі отримала робоча група у складі носіїв елементу та зацікавлених осіб. Активну допомогу у проведенні комунікаційно- організаційної роботи проводить Полтавський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи , а саме, Дмитро Соколов та Наталія Свиридюк, організаційно-комунікаційну роботу в громаді проводить Всеукраїнський центр вишивки та килимарства. Робоча група висловила  подяку Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА за сприяння та підтримку робочих процесів, що значно полегшує роботу. Учасники процесу висловили подяку представникам Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського та Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка у сприянні підготовки та оперативному наданні інформації. Важливою складовою процесу підготовки досьє є співпраця із закладами освіти, особливо роль тут відіграє  Решетилівський художній професійний ліцей у колективі якого працює багато носіїв- практиків решетилівської вишивки «білим по білому» та Полтавський національному педагогічному університет,в особі,  Валентини Титаренко та Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в особі Ольги Пілюгіної.  Модератором процесу, головною організаторкою визначено Надію Вакуленко, в обов’язки якої входить координація процесу.

 На світлинах зображено процес моніторингу та інвентаризацій, зокрема інтерв’ювання носіїв, обговорення тощо.

Департамент культури і туризму ОДА