З наступного місяця ціна на газ для споживачів не перевищуватиме 6,99 грн за куб, - Шмигаль

Надрукувати

Кабінет міністрів найближчим часом ухвалить рішення, відповідно до якого газ для споживачів не зможе перевищувати 6,99 грн за куб. 

Про це повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Фейсбуці.

"З наступного місяця ціна на газ для споживачів не зможе перевищувати 6,99 грн за куб. Відповідне рішення уряд ухвалить найближчим часом і воно діятиме тимчасово до кінця карантину або до завершення опалювального сезону. Також у парламенті мають схвалити ініціативу щодо граничного обмеження тарифу на розподіл газу до рівня не вище 1,79 грн за кубічний метр", - написав Шмигаль.

Він пояснив, що 6,99 грн за кубічний метр - це найнижча ціна, яка була зафіксована на українській біржі протягом січня.

Державна компанія «Нафтогаз» готова продавати блакитне паливо за цією ціною, тоді як деякі облгази пропонували газ за 10 грн і навіть більше.

Також є доручення Міністерству фінансів та Міністерству соціальної політики сформувати механізм субсидіювання, який допоможе людям, що використовують електроенергію для опалення домівок.

Денис Шмигаль пояснив, чому різко зросли ціни на газ.

«З 1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу, коли ціни на блакитне паливо формує попит і пропозиція. На жаль, у деяких областях компанії досі можуть зловживати своїм монопольним становищем та маніпулювати з цінами в платіжках. Тому держава виступить на захист громадян і тимчасово обмежить граничну межу. Надалі Уряд зобов’яже всіх постачальників газу надавати українцям можливість укладати річний договір за фіксованою ціною та чітко прогнозувати ціни в платіжках», – зазначив Денис Шмигаль.

Одним зі способів заощадити на опаленні є тепломодернізація житлових будинків. Це поширена практика у розвинених країнах Європи та світу, яка дає змогу одному домогосподарству економити на опаленні до 60%.