Previous Next

Як відбувається процес передачі комунального майна у власність територіальних громад, обговорили в ОДА

Надрукувати

На засіданні робочої групи з питань здійснення координації та контролю за передачею комунального майна від районних рад до територіальних громад обговорили поступ у роботі та проблемні питання, що виникають у процесі. Провів засідання заступник голови облдержадміністрації Євген Греков. 

Невідомий об'єкт«Завдання дуже важливе. У процесі виникають низка поточних завдань для вирішення. Як планувалося, облдержадміністрація створила чат для оперативного обміну інформацією і проблемними питаннями, які виникають у процесі передачі майна. У ньому близько 50 учасників. Це дуже мало, враховуючи, що в області 25 райдержадміністрацій і 60 територіальних громад. Проблемні питання, які порушували в чаті, фахівці профільних департаментів – юридичного, охорони здоров’я, освіти і науки, фінансів – опрацювали. Відповіді будуть розміщені в чаті», – сказав Євген Греков. 

Голови райдержадміністрацій поінформували, що в низці територіальних громад відбуваються сесії місцевих рад, під час яких розглядають і питання передачі комунальних установ і закладів на баланс ТГ. 

«Перелік майна, яке було на балансі районних рад, територіальним громадам відомий. Нині вони можуть приймати не тільки рішення про порушення клопотання про розгляд питання передачі майна, а вже про надання згоди на прийняття об’єктів освіти, культури, соціальних і медичних установ у власність громади. І тоді тільки чекатимуть рішення новоутвореної ради про передачу їм цього майна», – наголосив Євген Греков. 

«Процес передачі потрібно розуміти правильно. Якщо своєчасно рішення старими радами прийняті не були, то на даному етапі новоутворена територіальна громада приймає рішення про прийняття майна, а нова районна рада – рішення про його передачу. Ради, які діяли до виборів, про них ми вже не говоримо, діємо в новому форматі. Майно передається від правонаступника колишньої райради до територіальної громади», – розповів директор Юридичного департаменту ОДА Андрій Олефір.

Євген Греков наголосив, що робота має бути проведена оперативно та якісно. Основне завдання – забезпечити функціонування закладів із 1 січня. Для цього вони мають бути передані в територіальні громади. Дані за результатами сесій місцевих рад відповідальні особи мають оновити в чаті.

Також на засіданні представники «Полтавагазу» і «Полтаваобленерго» поінформували про вимоги до документації, необхідної для забезпечення послугами газо-, електропостачання закладів, за якими ще не ухвалені рішення про передачу. Проблемні питання додатково відпрацюють на нараді з представниками газо- й енергопостачальних організацій.