Previous Next

У Полтаві відкрили виставку, присвячену народній іграшці Полтавщини

Надрукувати
18 грудня 2020 року у приміщенні Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відбулася презентація культурно - мистецького проекту «Народна іграшка Полтавщини. Історія. Мистецька традиція. Сучасність».  Даний проект –це результат декількох років дослідницької, освітньої та творчої роботи колективу Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради, наукових співробітників Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського та членів Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.
Проект об’єднав біля 60 майстрів, які представили традиційні іграшки, виготовлені у різних видах народного мистецтва: різьблення, плетіння з природних матеріалів, витинання з паперу, лялькарство, гончарство, валяння з вовни, декоративний розпис тощо.
Особливим для виставки є участь у ній родин майстрів, які об’єднують декілька поколінь та демонструють спадковість, збереження та розвиток традиції народної іграшки.
Етнодизайн виробів майстрів- учасників проекту демонструє високий професійний рівень володіння ремеслами, знання та повагу до традицій народного іграшкарства, самобутність їх творчого розвитку та збереження естетичних традицій народного мистецтва Полтавщини.
Найрізноманітніше у експозиції представлена вузлова лялька Полтавщини. Це той вид іграшкарства, що відроджується та потужно розвивається.
Виставка діятиме до 8 лютого.
Департамент культури і туризму ОДА