Мінрегіон розпочав розробку Альбому безбар’єрних рішень

Надрукувати

У межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської про розбудову безбар’єрного публічного простору, Міністерство розвитку громад та територій розпочало розробку Альбому безбар’єрних рішень, який буде публікуватися у спеціальному розділі на сайті Міністерства.

Альбом стане зрозумілим та простим керівництвом по створенню цілісного, безбар’єрного і динамічного міського простору. Він, зокрема, міститиме аналіз нинішнього стану міського середовища та норм, які регламентують безбар’єрні рішення.

«Завдання кожного органу влади – простою та зрозумілою мовою пояснювати свої дії та прийняті рішення, особливо, коли мова йде про перетворення застарілих просторів і будівель у доступні кожному громадянину локації. Альбом безбар’єрних рішень стане одночасно путівником, тлумаченням та керівництвом для кожного, хто змінює свої міста, селища і громади з метою зробити їх вільними від бар’єрів та архітектурних анахронізмів, що заважають мешканцям користуватися своїм правом на вільний доступ до будь-якої будівлі та простору», – підкреслив Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

Керівники міст, ОТГ, архітектори громад, будівельні компанії, проектувальники та кожен, хто захоче збудувати дружній для людей простір, зможе знайти у Альбомі зрозумілі приклади, схеми та ілюстрації, як це зробити.

«Щодня десятки тисяч людей стикаються з бар’єрами. Їм важко вийти з дому, бо немає зручної інфраструктури для переміщення. Це потрібно змінювати вже сьогодні й по всій Україні. В Альбомі буде проілюстровано, як зробити життя у вашому місті та селі комфортним для кожного – зараз і на роки. Безбар’єрність має бути суспільною нормою», – зазначила перша леді України Олена Зеленська.

Альбом також відповість на запитання, як на практиці використовувати численні інклюзивні та безбар’єрні Державні будівельні норми таким чином, щоб в результаті отримати доступний для всіх простір. Особливо для людей з обмеженою мобільністю та сімей із дітьми.

Альбом безбар’єрних рішень буде публікуватися по одному розділу на квартал, а його повна готовність очікується у січні 2022 року.

Міністерство розвитку громад та територій України