• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації: куди звертатись, як отримати

Департаментом уважно проаналізовано звернення осіб з інвалідністю, які надійшли за 2020 рік. Найбільш актуальними питаннями, з якими звертаються громадяни, є забезпечення державними соціальними гарантіями осіб з інвалідністю з дитинства. Розпочинаємо публікацію роз’яснювальних матеріалів за цією тематикою.

Невідомий об'єктДитині з інвалідністю виповнилось 18 років. Саме з цього часу за показниками здоров’я вона має право набути статусу особи з інвалідністю з дитинства. Перше, що потрібно зробити, – звернутись до лікувального закладу та переоформити документи на встановлення статусу особи з інвалідністю з дитинства.

Під час оформлення документів медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) буде заповнено індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю з дитинства, в якій буде визначено перелік рекомендованих реабілітаційних заходів, зокрема необхідність в отриманні послуг санаторно-курортного лікування, реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації.

Якщо в особи з інвалідністю з дитинства є потреба у засобі реабілітації, спочатку їй потрібно стати на облік. Для взяття на облік на безоплатне забезпечення технічними засобами реабілітації особі з інвалідністю чи законному її представнику потрібно звернутись із заявою до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації чи фактичного проживання.

Звертаємо увагу, що законному представнику особи з інвалідністю з дитинства при зверненні потрібно надати документи, які підтверджують його особу та повноваження.

Для взяття на облік на безоплатне забезпечення технічними засобами реабілітації осіб з інвалідністю потрібно надати наступні документи:

  1. заява;
  2. паспорт;
  3. висновок медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності – у разі коли особа вперше звертається до місцевих органів соціального захисту населення або змінюється група і причина інвалідності;
  4. індивідуальна програма реабілітації або висновок лікарсько-консультативної комісії (для інших осіб та осіб з інвалідністю, група яких установлена до 1 січня 2007 р. як безстрокова або строк дії якої не закінчився), в яких зазначаються показання для забезпечення технічним засобом реабілітації;
  5. копія реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  6. довідка з місця роботи, служби або навчання особи з інвалідністю або іншої особи (для осіб, які працюють, служать, навчаються);
  7. посвідчення про взяття на облік (для бездомних осіб);
  8. посвідчення, яке підтверджує право особи на пільги.

Зверніть увагу, що для забезпечення кріслами колісними з електроприводом до управління соціального захисту населення подається медичний висновок обласної МСЕК.

Управління соціального захисту населення на підставі вищезазначених документів формує особову справу особи та видає направлення на забезпечення технічними засобами реабілітації.

Отримавши направлення, особі з інвалідністю потрібно обрати бажаний засіб реабілітації. Звертаємо увагу, що майбутній користувач засобу реабілітації обов’язково самостійно обирає виробника та модель необхідного йому засобу реабілітації з електронного каталогу-класифікатору технічних та інших засобів реабілітації, який він може переглянути в органі соціального захисту населення або на сайті Міністерства соціальної політики України за посиланням https://www.msp.gov.ua/content/zabezpechennya-tehnichnimi-ta-inshimi-zasobami-reabilitacii-specavtotransportom.html.

Визначившись із вибором технічного засобу реабілітації особа з інвалідністю повідомляє управління соціального захисту населення, вказавши на бажаний технічний засіб реабілітації та підприємство-виробник.

Після обрання особою з інвалідністю підприємства-виробника та моделі необхідного виробу підприємство в Централізованому банку даних із проблем інвалідності формує попереднє замовлення на виготовлення технічного засобу реабілітації.

Через 40 робочих днів, рахуючи від дати укладення договору, особа з інвалідністю гарантовано отримає замовлений засіб реабілітації абсолютно безкоштовно.

За більш детальними роз’ясненнями щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації можна звернутися за контактним номером телефону відділу у справах осіб з інвалідністю та ветеранів Департаменту – (0532) 68-12-34.

Директор Департаменту соціального захисту

населення облдержадміністрації Л.В. Корнієнко

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk