Previous Next

З наступного року на Полтавщині запустять власний геопортал містобудівного кадастру

Надрукувати

14 грудня на нараді в голови облдержадміністрації заступник директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства ОДА Ірина Особік поінформувала про стан реалізації регіональної цільової Програми створення та ведення містобудівного кадастру Полтавської області на 2019-2020 роки.

Містобудівний кадастр – це єдина державна система накопичення та обробки документації, яка містить відомості про земельні, водні, лісові, людські, енергетичні та інші ресурси та ведеться з урахуванням цих даних на державному, регіональному, районному та місцевому рівнях. Також там міститься інформація про об’єкти будівництва, мережі водопостачання, газові магістралі.

«Головна його задача полягає в тому, щоб відкрити і надати вільний доступ до інформації, що накопичена по регіонах.  В межах Програми придбано технічні засоби для забезпечення ведення містобудівного кадастру. Нині замовлено програмне забезпечення, ведеться тестування на головному сервісі містобудівного кадастру. У Планах розробити комплексний системний захист»,  – розповіла Ірина Особік.

Вона зазначила, що  геоінформаційна система (ГІС) ведення містобудівного кадастру та містобудівного моніторингу Полтавської області допомагає швидко формувати та приймати рішення з просторового планування. Платформа працює в реальному часі та доступна для всіх в отримання потрібної інформації.

У першому півріччі 2021 року планується запустити в тестовому режимі геопортал містобудівного кадастру  на власному сервері. (До 2018 року геопортал орендували в Київській фірмі). Геопортал наповнюють інформацією працівники служби містобудівного кадастру. Він включає в себе містобудівну документацію, інформацію з інших баз даних. На такому порталі можна розгортати до  900 підсистем, які міститимуть інформацію адресного реєстру, дорожньої інфраструктури, водних, земельних ресурсів.

«Ми плідно працюватимемо з ОТГ, які власне й мають наповнювати цей портал інформацією. Розроблені комплексні заходи щодо створення віддалених робочих місць з ключами доступу до порталу.

Станом на 9 грудня  архітектурно-містобудівною радою розглянуто та погоджено до затвердження 176 проєктів містобудівної документації, в тому числі: 119 генеральних планів, 57 детальних планів територій.