Previous Next

Служби області готові до роботи в зимовий період

Надрукувати

У режимі відеоселектору в облдержадміністрації провели штабне тренування з органами управління цивільного захисту області, щоб відпрацювати виконання завдань в умовах осінньо-зимового періоду.

Невідомий об'єкт«Тренування організували, щоб забезпечити злагодженість дій органів цивільного захисту, облдержадміністрації, територіальних громад, райдержадміністрацій, підрозділів держслужби з надзвичайних ситуацій та поліції», – зазначив на початку заходу директор Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами ОДА Сергій Венгер.

Його заступник, начальник управління з питань цивільного захисту Віктор Стеблянко розповів, що тренування включає  три частини. Перша – оповіщення членів регіональної комісії ТЕБ і НС, голів територіальних громад, міст і РДА. Друга і третя – моделювання ситуацій, які можуть виникнути в області у зв’язку з погіршенням погодних умов, узгодження спільних дій для запобігання їх виникненню чи розвитку до критичного стану.

«В області визначені суб’єкти господарювання, відповідальні за зимове утримання доріг загального користування державного та місцевого значення, розроблений план протидії загрозам і реагування на надзвичайні ситуації в регіоні. Подібні тренування пропонуємо провести у громадах, щоб з’ясувати, чи готові вони до погіршення погодних умов, – сказав Віктор Стеблянко. – Не треба забувати, що ми працюємо в умовах карантину, тож працівники мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту».

Заступник начальника Служби автомобільних доріг у Полтавській області Анатолій Мягкохліб розповів, що для роботи в осінньо-зимовий період заготовлено понад 32 тисячі тонн піщано-соляної суміші. Для очищення проїзної частини від снігу підрядники підготували 240 одиниць техніки. «Цілодобово працює диспетчерська служба, яка приймає телефонні дзвінки від учасників дорожнього руху про ускладнення дорожньої обстановки. Телефон – 050-409-80-01. Усі дороги державного значення закріплені за відповідальними працівниками, які за потреби виїжджають на ці об’єкти для контролю й інформування керівництва служби про ситуацію на дорогах. Створений штаб Укравтодору, через який можна комунікувати з колегами з інших регіонів, – повідомив Анатолій Мягкохліб. – Наразі протиожеледних матеріалів достатньо, працюють потужні підрядні організації. Питання щодо наявності пального вирішені. Основне – своєчасне отримання інформації та реагування на ситуацію».

Заступник директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» Михайло Суржко повідомив, що для місцевих доріг області підрядними організаціями заготовлено 24,5 тисячі тонн протиожеледного комбінованого матеріалу. Розрахункова потреба для області – 22 тисячі тонн. На місцях, де може відбутися погіршення погодних умов, чергують особовий склад і техніка. У разі погіршення погоди на дорогах області вводиться цілодобове чергування механізованих бригад підрядних організацій.

Заступник директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ ОДА Едуард Рева повідомив, що у містах передбачено близько 270 одиниць техніки для розчищення вулиць від снігу. Можливе залучення додатково близько 120 машин.

Заступник начальника ГУ ДСНС України у Полтавській області Ярослав Любецький повідомив, що на території області у постійній готовності 69 одиниць автотранспортної техніки підвищеної прохідності, з них 34 обладнані автомобільними лебідками. Для чергування у місцях прогнозованого утворення транспортних заторів на автодорогах державного значення підготовлено чотири автомобільні тягачі на базі автомобілів «та шість одиниць інженерної техніки, яку можна буде залучати для очищення доріг і ліквідації транспортних заторів. У разі необхідності розгортатимуть мобільні пункти обігріву.

Віктор Стеблянко наголосив, що розгортання цих пунктів відбуватиметься у виняткових випадках. Пояснив, що зазвичай такі місця обладнують у капітальному приміщенні в ближньому несеному пункті, тож територіальні громади мають передбачити відповідні приміщення, щоб люди, які потрапили в замет, могли зігрітися. Якщо ж до населеного пункту буде далеко, тоді залучатимуть пункти обігріву ДСНС.

Т.в.о. начальника управління інфраструктури та цифрової трансформації ОДА Сергій Марчишинець додав, що потрібно забезпечити рух залізничного транспорту.

Сергій Венгер підсумував, що загалом служби області готові до роботи в зимовий період, для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій в умовах погіршення погодних умов. Наголосив, що основне завдання – постійна комунікація та оперативне реагування, адже від своєчасно прийнятих рішень залежить здоров’я і добробут населення.