МКІП: Набула чинності Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів

Надрукувати

1 грудня 2020 року в пресцентрі УНІА «Укрінформ» відбулась пресконференція на тему «Запуск Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів».

Участь у заході взяв заступник Міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко.

«Ратифікувавши Конвенцію, Україна не лише запускає цей механізм для себе, а насамперед робить це для Європи. Наш закон про доступ до публічної інформації, який був ухвалений майже 10 років тому, передбачає в переважній більшості питань кращі стандарти відкритості й доступу до інформації, ніж мінімальні стандарти, які записані в Конвенції. Тому Україні є чим ділитися», – зазначив він.

Заступник Міністра додав, що потрібно продовжувати дискусію про подальше майбутнє міжнародних актів у сфері доступу до публічної інформації, тому що рано чи пізно постане питання вдосконалення цих механізмів.

На пресконференції також виступили виконуюча обов’язки голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, заступник директора Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай, консультантка Ради Європи Тетяна Олексіюк.

Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів (Конвенція Тромсе) – це перший міжнародний обов’язковий документ, який закріплює право на доступ до офіційних документів, що створюються органами державної влади.

Конвенція набуває чинності 1 грудня 2020 року завдяки Україні, яка стала десятою державою, котра ратифікувала цей документ і тим самим запустила його в дію.

Міністерство культури та інформаційної політики України