1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Надрукувати

За даними інформаційного бюлетеня «ВІЛ-інфекція в Україні» (№51), опублікованого на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ України, тягар ВІЛ/СНІДу в Україні продовжує зростати. Збільшується кількість людей, які живуть із недіагностованою ВІЛ-інфекцією.

Провідними причинами поширення вірусу імунодефіциту людини в Україні залишаються незахищені статеві контакти, споживання ін’єкційних наркотиків, передача від матері до дитини. Торік вдалося суттєво наблизитися до цілі «90% ЛЖВ, які знають свій статус, отримують антиретровірусну терапію».

Про ситуацію на Полтавщині говоримо із завідувачкою відділу моніторингу і оцінки виконання програмних заходів із протитії ВІЛ/СНІДу КП «Обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД» Полтавської обласної ради Іриною Тютюнник.

«Раннє виявлення та вчасне призначення антиретровірусної терапії гарантує у подальшому повноцінне життя, не дозволяє розвиватися СНІДу, іншим опортуністичним інфекціям. Так, ліки доведеться приймати пожиттєво. Але при цьому вірусне навантаження можна знизити практично до нульового і ризик інфікувати оточуючих у такому разі теж знижується до мінімуму. Такі люди можуть реалізуватися у професії, створювати родини, народжувати здорових дітей.

У 2018-2019 роках в області стартували кілька масштабних проєктів із прискорення протидії ВІЛ/СНІДу.  HealthLink впроваджується БО «100 відсотків життя» в партнерстві з МБФ «Альянс громадського здоров’я» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Індексне тестування впроваджується в рамках іншого проєкту – ACCESS Pro «Доступ спільнот до послуг із догляду та лікування ВІЛ через сучасні інформаційні системи і кращий зв’язок з обслуговуванням у ранках програми PEPFAR (CDC)». В області ці проєкти втілюються у тісній співпраці медичних закладів із неурядовими організаціями – «Світло надії», «Громадське здоров’я», «Меридіан». Щорічно наш центр укладає з неурядовими організаціями договори про співпрацю щодо виявлення та доведення до медичного нагляду осіб із ВІЛ. Після виявлення ВІЛ-позитивного статусу деяких своїх клієнтів соціальні працівники неурядових організацій приводять до нас буквально за руку. Адже отримати АРТ-терапію можна лише у медичних установах: у Обласному центрі профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД, кабінетах «Довіра» у кожному районі області, інших закладах. 

В області, як і в Україні, домінує статевий шлях передачі ВІЛ. Інфекція давно вийшла за межі груп ризику. Тому періодично обстежуватися на ВІЛ варто кожному свідомому громадянину. Бажано – 1-2 рази на рік. Вчасне виявлення цієї небезпечної інфекції подовжує термін та підвищує якість життя ВІЛ-інфікованих людей».

Довідково:

На Полтавщині з 1987 року і на початок цього року загальна кількість офіційно зареєстрованих ВІЛ-інфікованих складає майже 7,5 тисячі осіб.

Діагноз «СНІД» було встановлено 2722  пацієнтам, з них 29 дітей.

Станом на 01.01.2020 було зареєстровано 1809 пацієнтів з ВІЛ-асоційованим туберкульозом, з них померло 780 осіб, продовжують перебувати під диспансерним наглядом 1114 хворих.

Серед офіційно зареєстрованих ВІЛ-інфікованих більше 67% складають  особи репродуктивного та працездатного віку (від 20 до 40 років).

На диспансерному обліку станом на 01.01.2020 р. перебувало 158 дітей до 18-ти років.

ВІЛ-інфікованих, які отримують антиретровірусне лікування, – понад 2800 осіб, з них 64 дитини.

У 2019 році на заходи з профілактики,  лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих загалом було використано 30593,1 тис. грн., з них з обласного бюджету – 3454,1 тис. грн.

Замісну підтримуючу терапію отримують 251 ВІЛ-інфікованих пацієнтів, з них 238 (94,8%)  отримують антиретровірусну терапію. Послуги надавались на базі 12 сайтів.

В області станом на 01.01.2020 на диспансерному обліку перебувало 62 ВІЛ-інфікованих вагітних.

З метою профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини в області забезпечене 3-разове обстеження вагітних на ВІЛ. Перше – під час постановки на облік у жіночій консультації (до 12 тижнів вагітності), друге – у термін 22-24 тижні, третє обстеження проводиться у термін 32-36 тижнів вагітним, у яких серологічні маркери ВІЛ не були виявлені при попередніх обстеженнях.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради»