• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

За даними інформаційного бюлетеня «ВІЛ-інфекція в Україні» (№51), опублікованого на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ України, тягар ВІЛ/СНІДу в Україні продовжує зростати. Збільшується кількість людей, які живуть із недіагностованою ВІЛ-інфекцією.

Провідними причинами поширення вірусу імунодефіциту людини в Україні залишаються незахищені статеві контакти, споживання ін’єкційних наркотиків, передача від матері до дитини. Торік вдалося суттєво наблизитися до цілі «90% ЛЖВ, які знають свій статус, отримують антиретровірусну терапію».

Про ситуацію на Полтавщині говоримо із завідувачкою відділу моніторингу і оцінки виконання програмних заходів із протитії ВІЛ/СНІДу КП «Обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД» Полтавської обласної ради Іриною Тютюнник.

«Раннє виявлення та вчасне призначення антиретровірусної терапії гарантує у подальшому повноцінне життя, не дозволяє розвиватися СНІДу, іншим опортуністичним інфекціям. Так, ліки доведеться приймати пожиттєво. Але при цьому вірусне навантаження можна знизити практично до нульового і ризик інфікувати оточуючих у такому разі теж знижується до мінімуму. Такі люди можуть реалізуватися у професії, створювати родини, народжувати здорових дітей.

У 2018-2019 роках в області стартували кілька масштабних проєктів із прискорення протидії ВІЛ/СНІДу.  HealthLink впроваджується БО «100 відсотків життя» в партнерстві з МБФ «Альянс громадського здоров’я» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Індексне тестування впроваджується в рамках іншого проєкту – ACCESS Pro «Доступ спільнот до послуг із догляду та лікування ВІЛ через сучасні інформаційні системи і кращий зв’язок з обслуговуванням у ранках програми PEPFAR (CDC)». В області ці проєкти втілюються у тісній співпраці медичних закладів із неурядовими організаціями – «Світло надії», «Громадське здоров’я», «Меридіан». Щорічно наш центр укладає з неурядовими організаціями договори про співпрацю щодо виявлення та доведення до медичного нагляду осіб із ВІЛ. Після виявлення ВІЛ-позитивного статусу деяких своїх клієнтів соціальні працівники неурядових організацій приводять до нас буквально за руку. Адже отримати АРТ-терапію можна лише у медичних установах: у Обласному центрі профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД, кабінетах «Довіра» у кожному районі області, інших закладах. 

В області, як і в Україні, домінує статевий шлях передачі ВІЛ. Інфекція давно вийшла за межі груп ризику. Тому періодично обстежуватися на ВІЛ варто кожному свідомому громадянину. Бажано – 1-2 рази на рік. Вчасне виявлення цієї небезпечної інфекції подовжує термін та підвищує якість життя ВІЛ-інфікованих людей».

Довідково:

На Полтавщині з 1987 року і на початок цього року загальна кількість офіційно зареєстрованих ВІЛ-інфікованих складає майже 7,5 тисячі осіб.

Діагноз «СНІД» було встановлено 2722  пацієнтам, з них 29 дітей.

Станом на 01.01.2020 було зареєстровано 1809 пацієнтів з ВІЛ-асоційованим туберкульозом, з них померло 780 осіб, продовжують перебувати під диспансерним наглядом 1114 хворих.

Серед офіційно зареєстрованих ВІЛ-інфікованих більше 67% складають  особи репродуктивного та працездатного віку (від 20 до 40 років).

На диспансерному обліку станом на 01.01.2020 р. перебувало 158 дітей до 18-ти років.

ВІЛ-інфікованих, які отримують антиретровірусне лікування, – понад 2800 осіб, з них 64 дитини.

У 2019 році на заходи з профілактики,  лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих загалом було використано 30593,1 тис. грн., з них з обласного бюджету – 3454,1 тис. грн.

Замісну підтримуючу терапію отримують 251 ВІЛ-інфікованих пацієнтів, з них 238 (94,8%)  отримують антиретровірусну терапію. Послуги надавались на базі 12 сайтів.

В області станом на 01.01.2020 на диспансерному обліку перебувало 62 ВІЛ-інфікованих вагітних.

З метою профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини в області забезпечене 3-разове обстеження вагітних на ВІЛ. Перше – під час постановки на облік у жіночій консультації (до 12 тижнів вагітності), друге – у термін 22-24 тижні, третє обстеження проводиться у термін 32-36 тижнів вагітним, у яких серологічні маркери ВІЛ не були виявлені при попередніх обстеженнях.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради»

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk