Previous Next

У полтавському виші вчать технікам вишивки «білим по білому»

Надрукувати

 

У Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка не лише популяризують та зберігають традиції полтавської вишивки, а й навчають її технікам студентів та всіх охочих.

«Минулого року в університеті започаткували ініціативу популяризації полтавської вишивки серед загалу. Розробили спеціальні сертифікатні навчальні програми. Вивчити основи вишивки можуть не лише студенти нашого вишу, а й кожен охочий. Курс вишивкарства – 10 занять. На них учні опановують кілька видів технік», – розповіла викладач кафедри основ виробництва та дизайну ПНПУ імені В.Г. Короленка Тетяна Борисова.

У закладі на науковому рівні вивчають елемент нематеріальної культурної спадщини «Технологія виконання вишивки «білим по білому». На факультеті технологій та дизайну більше 35 років вивчають народні промисли України. На третьому курсі студенти опановують вишивку.

«Кількість ремесел величезна, але для нашого регіону характерна вишивка. На початку ХІХ століття на Полтавщині була 21 фабрика художніх виробів. На них жінки вготовляли і рушники, і сорочки, і серветки. Чому шили саме «білим по білому»? Не було на той час фарбованих ниток. Було лише одне однотонне полотно», – сказала декан факультету технологій та дизайну, професор ПНПУ імені В.Г. Короленка  Валентина Титаренко.  

Студентка 6 курсу факультету технологій та дизайну ПНПУ імені В.Г. Короленка Оксана Рись  захоплюється вишивкою з дитинства. Говорить, що й далі передаватиме свої знання учням.

«Вишивка мене заспокоює. До вступу в університет я трохи вміла вишивати. Але тут мої навички розширилися. Я докладніше познайомилася з вишивкою «білим по білому» або, як ще її називають, вишивка «біллю». Опанувала технологію виготовлення полтавського рушника та сорочки «білим по білому». Ця вишивка унікальна. Треба правильно покласти стібки, використати кілька технік. Робити одну сорочку можна іноді й рік. Все залежить від часу, який витрачається на роботу», – сказала  Оксана Рись.

Нині триває робота до включення вишивки «білим по білому» до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Для популяризації елементу та підвищення обізнаності громадськості області про нього проведено низку зустрічей представників ЗМІ з майстрами.

«Ми є прихильниками решетилян. Вже стало традицією в університеті прищеплювати студентам любов до народного мистецтва, зокрема й вишивки. Ми не просто про це говоримо, ми навчаємо цьому студентів. Напрацювали власний досвід, маємо свій стиль. І ми окремішна царина в цій галузі», – сказав ректор ПНПУ імені В.Г. Короленка Микола Степаненко.