Виборчі дільниці Полтавської області забезпечують засобами захисту для голосування в умовах карантину

Надрукувати

Відбулася нарада у голови Полтавської облдержадміністрації в режимі відеоконференції з питань невідкладних протиепідемічних заходів під час організації та проведення місцевих виборів. У ній взяли участь працівники органів місцевого самоврядування, РДА, виборчих комісій.

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов зазначив, що варто визначити стан готовності області до виборчого процесу, зокрема забезпечення протиепідемічних заходів.

«Вибори в такому форматі відбуватимуться вперше. Їх мають провести з дотриманням встановлених вимог, і протиепідемічних також, щоб не наражати на небезпеку громадян, які прийдуть на виборчі дільниці реалізувати своє право. Видатки, пов’язані із забезпеченням протиепідемічних заходів, мають бути передбачені в місцевих бюджетах. 841-ю постановою уряду чітко визначено, що має бути зроблено на виборчих дільницях, зокрема прописані вимоги до приміщень, їх провітрювання. Це все перевірятимуть», – розповів Олег Синєгубов.

Голова Полтавської обласної територіальної виборчої комісії Людмила Сердюк розповіла про забезпечення дільниць масками та засобами дезінфекції.

«Станом на 20 жовтня територіальні виборчі комісії майже всі забезпечені протиепідемічними засобами. Виникали проблеми по окремих дільницях у Карлівському, Оржицькому, Лохвицькому районах, Гадячі та Лубнах, – говорить Людмила Сердюк. – Питання має вирішитися до четверга, засоби вже на складах, за них лише мають розрахуватися з місцевих бюджетів. Термометри на дільниці купувати не треба, доречніше їх взяти в оренду зі шкіл, будинків культури та інших закладів. Крім того, на кожній дільниці має бути техпрацівник, який дезінфікуватиме поверхні, робитиме вологе прибирання, вчасно провітрюватиме приміщення».

Директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак розповів про нюанси голосування під час епідемії.

«Якщо людина прийшла на виборчу дільницю, і в неї виявили температуру, вона все одно повинна проголосувати. На дільниці має бути виділене окреме приміщення й таких виборців мають забезпечити засобами індивідуального захисту, – роз’яснив Віктор Лисак. – Також уряд рекомендує протестувати членів виборчих дільниць, поліцію, всіх, хто працюватиме на виборах. Думаю, що це можливо зробити методом ІФА діагностики».

Підсумкову нараду щодо готовності до голосування 25 жовтня проведуть у Полтавській ОДА в п’ятницю.