Previous Next

Полтавські бізнесмени обговорили потреби та умови оновлення Угоди про асоціацію з ЄС

Надрукувати

У облдержадміністрації відбулися публічні консультації щодо оновлення Угоди з ЄС. Керівництво Полтавської ОДА, представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Офісу Віце-прем’єрки з європейської та євроатлантичної інтеграції України та Центру спільних дій зустрілися з бізнес-спільнотою Полтавщини обговорити потреби та очікування підприємців від міжнародної торгівлі.

Перший заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України - Торговий представник України Тарас Качка розповів, що захід відбувся в межах великого процесу консультацій між урядом і бізнесом щодо оновлення угоди з ЄС.

«Нас цікавить думка бізнесу щодо розвитку відносин міжнародної торгівлі в цілому та торгівлі з країнами Європейського Союзу, – розповів Тарас Качка. – Ми вже були в Одесі, Харкові, далі буде Херсон. І дуже важливо почути потреби підприємців із регіонів, враховувати їхні побажання та конкретні пропозиції щодо змін в угоді, щодо покращення роботи для зміни ситуації».

Уже п’ятий рік функціонує зона вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Вона сприяє розвитку регіональної економіки: пільговий доступ до найбільших ринків для виробників, підвищення якості та безпеки вітчизняної продукції, стимулює нове виробництво.

Голова Полтавської обласної адміністрації Олег Синєгубов зазначив, що ЄС є найбільшим торговим партнером Полтавської області, яка торгує з усіма його країнами.

«За підсумками минулого року полтавські підприємства експортували країнам ЄС товарів майже на 1 мільярд доларів. Це 44% від загального експорту товарів області (найбільше експортуємо до Австрії, Німеччини, Угорщини, Чехії, Польщі). І кількість нашої продукції на ринку Європейського Союзу тільки зростає, – зазначив Олег Синєгубов. – Наші головні завдання – створити й підтримувати однакові, прозорі умови для введення бізнесу; залучати іноземні інвестиції; консультувати, координувати й підтримувати підприємців. Полтавщині є що запропонувати, адже ми є лідером в агропромисловому комплексі, а продукція підприємств гірничодобувної промисловості має високий попит на європейських ринках».

Переговорний процес щодо оновлення Угоди про асоціацію з Європейським Союзом розпочнеться вже у наступному році, відкриє нові можливості бізнесу, а також стане додатковим стимулом для розвитку зовнішньої торгівлі та збільшення присутності українських  товаровиробників.

За словами учасників консультацій, бізнесмени Полтавщини були активними в обговоренні співпраці з ЄС. Зокрема представники сфер промисловості, сільського господарства та сервісних компаній пропонували своє бачення розвитку торгівлі. Зокрема, підтримку урядом українських виробників щодо тендерних закупівель, гарантування, страхування, експортного кредитування. Обговорили елементи прозорого виходу на міжнародний ринок – допомогу в сертифікації продукції, спрощення мита та надання квот.