Previous Next

Олег Синєгубов: Сьогодні на Полтавщині запустили першу в Україні установку ізомеризації для випуску високооктанових бензинів

Надрукувати

Олег Синєгубов: Сьогодні на Полтавщині запустили першу в Україні установку ізомеризації для випуску високооктанових бензинів

 Відкриття відбулося 12 жовтня на Кременчуцькому нафтопереробному заводі.

 Підприємство вводить в експлуатацію новий технологічний об’єкт – установку ізомеризації. Успішне впровадження проєкту стало можливим при тісній співпраці та взаємодії з всесвітньовідомими компаніями Axens та Honeywell UOP. Активна частина робіт проєкту розпочалася у 2017 році та тривала 3 роки. При цьому загальний об’єм інвестицій у цей технологічний комплекс становить 788 мільйонів гривень.

 «Укртатнафта» є бюджетоутворюючим підприємством міста та регіону, а також одним із найкрупніших платників податків нафтогазової галузі України. І я радий, що саме на Кременчуцькому нафтопереробному заводі, розташованому у Полтавській області, запущено першу в Україні установку ізомеризації. Вона дасть змогу підприємству виробляти високооктановий бензин, забезпечивши ще більш стабільну роботу двигуна та зменшивши витрати пального», – зазначив голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.

 «Запуск установки ізомеризації та виробництво ізомеризату дозволять підприємству випускати високооктанові бензини, без застосування дорогої імпортної добавки до палив – МТБЕ (метил-третбутилового ефіру). Раніше витрати на таку закупівлю імпортного МТБЕ становили близько 50 мільйонів доларів на рік», – розповів в.о. першого заступника голови правління підприємства Руслан Ляпко.

 Кінцевим продуктом, який випускає установка, є ізомеризат – ідеальний компонент для приготування вискооктанових бензинів. Проєктна потужність установки – 350 тисяч тон на рік.  Вихід продукту складає 98%, при цьому забезпечуються необхідні показники його октанового числа.  Застосування ізомеризату в процесі приготування товарного бензину дозволяє значно поліпшити експлуатаційні та екологічні властивості палива, забезпечити детонаційну стійкість бензину, результатом чого є стабільна робота двигуна при різних режимах навантаження. І як наслідок – досягається суттєве зниження витрат палива.