Лікарі закликають цього епідсезону обов’язково вакцинуватися проти грипу

Надрукувати

Розповідає Оксана Четверикова, викладач кафедри гігієни, екології та охорони праці в галузі Української медичної стоматологічної академії:

-У моїй великій родині цієї осені щеплені проти грипу майже всі – я, чоловік, донька, брат, сестра, племінниця, батьки. Одинадцять доз вакцини я замовила у державній аптечній мережі завчасно, ще на початку вересня.

Коли вона надійшла, мені зателефонували з аптеки. Ми з чоловіком – медики, маємо свою сумку-холодильник. Адже вакцину не можна транспортувати інакше, щоб не переривати холодовий ланцюг і відповідно, не зіпсувати її. Діти перед щепленням були обстежені, вакцинація виконана з дотриманням усіх карантинних вимог.

За словами Оксани Четверикової, вакцина корейського виробництва коштувала 253 гривні за одну дозу.

Із досвіду тих, хто вже вакцинувався, сумку-холодильник для доставки вакцини проти грипу можна взяти в кабінеті сімейного лікаря, є вони й у аптечних закладах. Із вакциною треба звернутися до лікаря, з яким укладено декларацію. Після огляду лікар дає дозвіл на вакцинацію, яку проводить медична сестра в кабінеті щеплень.

Завідувач обласного Центру дитячої імунології КП «Полтавська обласна дитяча клінічна лікарня» Валентина Думенко наголошує, що вакцинуватися проти грипу нинішнього епідсезону слід обов’язково. Щеплення у розпал COVID-19 зможе не просто вберегти від грипу чи полегшити перебіг хвороби, а й врятувати життя. Це – найкраща профілактика проти грипу.

Грип – це високо заразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Минулого епідсезону від ускладнень грипу в Україні померла 71 людина, на грип та ГРВІ перехворіли 4,9 мільйона людей, з них 63% – діти віком до 17 років.

Департамент охорони здоров’я ОДА