Previous Next

На Полтавщині оголосять новий конкурс проєктів ДФРР на 2021 рік

Надрукувати

В ОДА відбулося засідання регіональної комісії з оцінки та забезпечення проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм та проєктів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку в Полтавській області.

Перший заступник голови облдержадміністрації Дмитро Лунін поінформував присутніх про те, що в проєкті держбюджету на 2021 рік збільшено майже вдвічі фонд ДФРР. Крім того, згідно з урядовими ініціативами зміниться бюджетний кодекс у частині, що стосується Державного фонду регіонального розвитку. Діятиме принцип: жодних планів без грошей, жодних грошей без планів. Тобто, фінансуватимуться ті проєкти, що передбачені стратегією розвитку.

Перший заступник голови наголосив, що основною сферою для вибору проєктів стає економіка.

«Пріоритетними будуть ті ініціативи, завдяки яким створюються нові робочі місця, збільшуються додана вартість та ВВП», – сказав Дмитро Лунін.

 Змінено й підхід до розподілу коштів на регіони. Він поділяється на 3 рівні: 50% від виділених коштів має спрямовуватися на реалізацію Державної стратегії регіонального розвитку, 30% – на Регіональну стратегію розвитку, 20% – на підтримку інфраструктури новостворених громад у сільській місцевості.

«Завдяки такому розподілу ми забезпечуємо економічний розвиток регіону та підтримку державою відновлення інфраструктури громад. Тобто запроваджується відхід від дотацій на ремонти соціальних об’єктів та перехід до інвестицій та комплексного проєкту розвитку», – сказав Дмитро Лунін.

Мінрегіоном звернено увагу на те, що не менше 20% має бути спрямовано на реалізацію ініціатив, що забезпечують прискорення економічного зростання регіону.

 Дмитро Лунін зазначив, що в цьому напрямку проведено чималу роботу, але серед поданих ініціатив немає таких, що спрямовані на економічний розвиток регіону.

«Здебільшого були проєкти, що стосувалися вирішення соціальних проблем, а саме школи, садочки, медичні заклади, придбання спецтехніки. Ці питання потребують фінансування, але нам треба вносити зміни», – сказав Дмитро Лунін.

Тож члени комісії проголосували за скасування старого конкурсу відбору інвестиційних програм та проєктів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку в Полтавській області, та оголошення нового.