• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

1 жовтня - Міжнародний день людей похилого віку

У всьому світі щорічно відзначається Міжнародний день людей похилого віку, а в Україні ще й День ветерана. Саме цей день привертає увагу всього суспільства до проблем літніх людей.

Люди старшого покоління – джерело народної мудрості, їх практичний життєвий досвід, невичерпна енергія, оптимізм та активна громадська позиція повинні стати взірцем для молоді.

Сьогодні увага влади зосереджена на індивідуальних та соціальних потребах літніх людей, адже приблизно третина населення Полтавської області – пенсіонери. Саме тому турбота про людей похилого віку, ветеранів війни, охоплення їх всіма видами соціальних гарантій і послуг, формування в суспільстві шанобливого ставлення до них є пріоритетами роботи соціальних служб області.

Соціальні послуги людям похилого віку в області надають 32 територіальні центри соціального обслуговування та 15 центрів надання соціальних послуг. 142 відділення центрів забезпечують широкий спектр послуг від догляду вдома до проведення дозвілля. Щороку соціальні послуги отримують близько112 тис. осіб.

Соціальну послугу «догляд вдома» отримують понад 17 тис. літніх осіб. Щоденно соціальні робітники доставляють ліки, продукти харчування, допомогають у сплаті платежів за житлово-комунальні послуги та вирішують інші побутові проблеми. Особливо ця допомога є важливою в період карантину, адже убезпечує людей, які знаходяться в групі ризику, від інфікування.
З метою забезпечення доступності соціальних послуг мешканцям сільських населених пунктів, задоволення їх потреб у соціальному обслуговуванні в області продовжується робота зі створення додаткових робочих місць працівників територіальних центрів у віддалених сільських населених пунктах. Послуги взуттьовика, швачки, перукаря, з прання білизни надаються у 38 віддалених населених пунктах. Тільки за І півріччя 2020 року надано близько 50 тис. таких послуг.

Однією з послуг, яка користуються попитом, є «соціальне таксі - надання автотранспортних послуг особам з інвалідністю на візках та пенсіонерам, які значно втратили рухову активність для вирішення їх соціальних проблем, залучення їх до активного способу життя та проведення оздоровчих заходів за їх місцем проживання. Вказану послугу запроваджено в 32 адміністративно-територіальних одиницях області. Перевезення громадян здійснюється спецавтомобілями, обладнаними підйомними платформами для перевезення осіб з інвалідністю на візках.

Для одиноких літніх людей, які не взмозі себе обслужити, надається послуга стаціонарного догляду. Так в області функціонують три будинки-інтернати та один пансіонат, які надають свої послуги з постійного проживання людям похилого віку, особам з інвалідністю. В їх стінах на сьогодні проживає 508 одиноких, які мають нелегку, часто трагічну долю. Інтернатна установа є для багатьох стареньких останнім місцем проживанням.
Також в області створено 11 відділень стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання, в тому числі 3 на рівні об'єднаних територіальних громад - Шишацької , Семенівської селищних рад , Пришибської сільської ради.

У зв'язку з проведенням децентралізації важливо не втратити наявну матеріально-технічну базу територіальних центрів так і їх кадровий потенціал, а також розвивати діючу мережу закладів, шляхом створення центрів надання соціальних послуг у кожній об'єднаній територіальній громаді.

Шановні ветерани та мешканці Полтавщиини старшого покоління! З нагоди Міжнародного дня людей похилого віку, Дня ветерана прийміть щирі вітання і глибоку вдячність за все, що зроблено вами заради нашого майбутнього. Бажаємо вам міцного здоров'я, довгих років життя, наповнених яскравими і щасливими подіями, мирного неба над головою, турботи і тепла від близьких людей.

 

 

Департамент соціального захисту ОДА.

 

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk