Previous Next

У Полтаві обговорили перспективу внесення елементів нематеріальної культурної спадщини до списку ЮНЕСКО

Надрукувати

 

У приміщенні Полтавського академічного симфонічного оркестру відбувся семінар з питань підготовки внесення елементів нематеріальної культурної спадщини Полтавщини до Репрезентативного списку НКС ЮНЕСКО.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, при відвідування Полтавщини у липні цього року, дав доручення про вирішення питання включення Решетилівської вишивки в список нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Ведення переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України було започатковано у 2012 році. Проте офіційно Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України було створено Наказом Міністерства культури України від 12.02.2018 р. № 105 «Про затвердження Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України».

Приналежність об’єкта НКС до всесвітньої спадщини впливає як на популяризацію його, так і країни в цілому. Але для потрапляння об’єкта НКС до списків ЮНЕСКО потрібно знайти незаперечні аргументи на його захист.

Крім цього, для включення необхідно підготувати відповідні презентаційні документи для подання до Міністерства культури України.

Зокрема, провести об’ємне дослідження:

- Опитування носіїв елементу та збір їх підписів, опис робіт англійською.

- Підготовка якісних фото.

- Відеоролик англійською.

Це все потребує часу, спеціалістів і коштів.

Засідання з цього приводу має відбутись у 2021 році.

Отже, внесення елементу Полтавщини до ЮНЕСКО можливе з 2022 року.

Від УЦКД надійшла пропозиція про можливість внесення елементів до Реєстру кращих охоронних практик ЮНЕСКО.

Розпочала семінар т.в.о. директора Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Ірина Удовиченко, яка зазначила важливості цієї події й наголосила, що це довгий шлях з великим об’ємом роботи.

Для роз’яснення процедури та обговорення дій по внесенню елемента до Реєстру ЮНЕСКО запросили

заступника директора ГО «Демократія через культуру», національного експерта з нематеріальної культурної спадщини Валентину Дем’ян та

регіонального представника Українського культурного центру у Полтавській, Харківській, Черкаській та Кіровоградській областях Ірину Каць.