Медзаклади області готові до другої хвилі COVID-19

Надрукувати

Близько двох тижнів статистика хворих на COVID-19 в Україні майже щодня сягає або перевищує 3 тисячі осіб на добу. Президент України Володимир Зеленський вважає, що така ситуація свідчить про другу хвилю коронавірусу в нашій державі. Про це він зазначив під час спільної з Президентом Словаччини Зузаною Чапутовою пресконференції у Братиславі.

«В усьому світі, Україна не виняток, зростає кількість захворілих на COVID-19. Коли була перша хвиля, на 40 мільйонів українських громадян у нас було захворілих від 100 до 300 людей. Сьогодні маємо 3 тисячі нових випадків на день. На жаль, це і є друга хвиля в Україні», – сказав Глава держави.

Статистика захворюваності на Полтавщині за два тижні також зросла. Два рази за останні сім днів вона перевищила 70. Зокрема, 19 вересня зафіксовано 72 випадки захворілих на добу, а 25 вересня – 75.

Станом на сьогодні, 25 вересня, в області зареєстровано 4726 осіб із підозрою на коронавірусну інфекцію. На Полтавщині із початку запровадження карантину зафіксовано 1752 випадки захворювання, які підтверджені ПРЛ дослідженнями. Зареєстровано 35 летальних випадків. Проведено понад 30 тисяч тестувань ПЛР та 500 тисяч тестувань ІФА.

У зв’язку зі зростанням показника захворюваності більше від встановленого порогу 40,0 на 100 тисяч населення (загальна кількість випадків COVID-19 за останні 7 днів) міста Полтава і Миргород, Диканський, Котелевський, Миргородський, Новосанжарський, Полтавський, Решетилівський та Шишацький райони області з 28 вересня переводяться у «жовту» зону адаптивного карантину.

«Доки ми в «жовтій» зоні карантину, ситуація з COVID-19 на Полтавщині стабільна. Однак ми готові до різних сценаріїв. При цьому щоденно як на Полтавщині, так і в Україні фіксують нові випадки захворювання на коронавірусну хворобу. Зрозуміло, що COVID-19 нікуди не подівся – динаміка невтішна. Якщо ще влітку в області було до 20 хворих, то зараз понад 800. Медзаклади, які визначені для лікування хворих на коронавірусну хворобу, на 100% забезпечені засобами індивідуального захисту на два місяці вперед. Через день проводимо наради з головами РДА, ОТГ, очільниками міст, профільними структурами, правоохоронними органами та іншими службами. Основне завдання – запобігти поширенню коронавірусу в області, – зазначив голова облдержадміністрації Олег Синєгубов. – Ще раз звертаюся до жителів області: дотримуйтеся всіх карантинних норм. Наразі це дуже важливо. До того ж прийшов час виборчих кампаній, агітації, мета якої зібрати якомога більше людей, зробити їх своїми прихильниками. Тож звертаюся і до кандидатів: здоров’я людей – це і ваша відповідальність також. Нагадуйте на заходах про безпеку, дотримання карантинних заходів, пам’ятайте про дистанцію і маски».

За інформацією Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, на Полтавщині визначені 26 відділень для госпіталізації хворих із підозрою та діагнозом COVID-19 із загальною кількістю ліжок 1395 (І хвиля – 653 ліжка, ІІ хвиля – 742 ліжка). Із них боксованих – 340.

Для надання підтримуючої кисневої терапії за наявності тяжкої гострої респіраторної інфекції в області передбачено розгортання 169 ліжок інтенсивної/реанімаційної терапії. Передбачені й додаткові ліжка з кисневою підтримкою до 80% від загального ліжкового фонду визначених закладів. Нині функціонує 305 ліжок із централізованою подачею кисню.

Заклади першої хвилі оснащені 145 апаратами ШВЛ, заклади другої хвилі – 140. Створені 29 мобільних бригад для надання лікувально-діагностичної допомоги хворим на COVID-19. Для транспортування пацієнтів передбачено три спеціалізовані автомобілі класу «С» екстреної медичної допомоги. Визначено додатковий медичний (778 осіб) та допоміжний персонал (77 осіб), який буде залучений до роботи в осередках спалаху хвороби.

В області проводиться моніторинг і постійне поповнення виробів медичного призначення (зокрема й ліків), що необхідні для роботи з пацієнтами, які підлягають визначенню випадку COVID-19.