Previous Next

У Полтаві відбувся «Краєзнавчий арт вікенд»

Надрукувати

На подвір'ї Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського вдруге відбулася культурно-мистецька подія «Краєзнавчий арт вікенд». Організатори заходу ГО «Save Poltava» за підтримки Полтавської обласної державної адміністрації.

Співорганізатори заходу: школа неформальної освіти "Камбала", Кафедра образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ЛНУ ім. Т. Шевченка, ГО Українська академія лідерства, громадське формування «Українські козаки».

Тема проєкту – культурний код «Енеїди» І. П. Котляревського в ілюстраціях та творах мистецтва. Захід присвятили дню народження Котляревського.
«Розпочалися заходи з вшанування пам’яті І. П. Котляревського з відкриття виставки Бориса Тристанова «Ілюстрована Енеїда», яка експонується у художньому музею імені Миколи Ярошенка. Значна частина людей розумію культури як збереження, але культура вона є живою, це нашарування різних епох, традицій, етносів. Ми намагаємося мистецькими засобами привернути увагу до історії, долучитися до її вивчення, але по новому- неформально», -розповів організатор заходу, голова громадської організації «Збережемо Полтаву» Віктор Трофименко.
На початку заходу хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих воїнів в зоні проведення ООС, зокрема, Антона Цедіка, с позивним «Еней».

«Я дуже вдячна за співпрацю. Завдяки дружній команді відбувається такий захід, який повинен нести славу про Івана Петровича Котляревського по всьому світу. Бажаю продовження цього проекту в наступні роки», -зазначила начальник відділу охорони культурної спадщини управління розвитку туризму, музейної справи та охорони культурної спадщини Олеся Старолат.

Центральним образом заходу стала інсталяція «Човен». Саме човен став об’єднавчою платформою для побратимів Енея, яка убезпечила їх від багатьох небезпек на шляху та дозволила пройти всі випробування долі на шляху до власної свободи.
Цього року організатори прагнуть об’єднати всіх учасників заходу в українському культурному просторі та популяризувати відомий твір І.П. Котляревського «Енеїду».

В межах заходу всі присутні мали змогу переглянути частину тематичну виставку Бориса Тристанова «Ілюстрована «Енеїда» Івана Котляревського», пройти «Героїчний квест» та отримати подарунок, взяти участь у творчих майстер-класах від школи неформальної освіти «Камбала», відвідати лекції та дискусії, опанувати ази козацького бойового мистецтва, відпочити в лаунж-зоні, взяти участь у музичному джемі. На присутніх очікував музичний подарунок від Козака Сіромахи. Закінчився вечір розмовою з Юрієм Андруховичем «Вічна подорож або Енеїда» з демонстрацією матеріалів з однойменного перформансу.

Захід відбувся з дотриманням санітарно-епідеміологічних норм та рекомендацій.

За матеріалами Департаменту культури і туризму ОДА