Previous Next

У Полтаві презентували останні видання Олексія Неживого

Надрукувати

17 вересня 2020 року у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Котляревського відбулася презентація останніх видань письменника, літературознавця, вченого, журналіста, краєзнавця, педагога, доктора філологічних наук, професора, члена Національної спілки письменників України, Національної спілки журналістів України та Національної спілки краєзнавців України, лауреата низки престижних літературних премій Олексія Неживого. Це книги «Григір Тютюнник. Мануйлівський записник» та «Вода з колодязя».

Своє покликання вчений вбачав у літературознавчих дослідженнях творчої спадщини Бориса Грінченка, Григора Тютюнника, літературно-мистецького життя двох своїх рідних країв – Луганщини та Полтавщини. Він захистив першу в Україні докторську дисертацію за спеціальністю «літературне джерелознавство і текстологія». Олексій Неживий наголошував: «Досліджувати письменника – це оприлюднювати та поширювати його творчий доробок».

Останньою його роботою стала книга «Григір Тютюнник. Мануйлівський записник», до якої він виконав підготовку тексту, упорядкування, передмову, біографічно-текстологічний нарис. Завдяки текстологічній роботі Олексія Неживого до цієї книги увійшли раніше невідомі твори Григора Тютюнника, а також його оповідання «Деревій» і новела «Три зозулі з поклоном», основний текст яких визначено за автографами письменника. Це соціально-значуще видання вийшло за кошти обласного бюджету і безкоштовно передане до бібліотек області. Присутні на заході архієрей Православної церкви України Афанасій (в миру Володимир Шкурупій – прозаїк, член Національної спілки письменників України), науковці-філологи Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Віра Мелешко та Ганна Радько не лише презентували творчий доробок колеги, але й поділилися щирими, теплими спогадами про роки співпраці з Олексієм Неживим.