Previous Next

«Для мешканців Потоків і Кременчуцького району екологічної небезпеки немає», – Євген Греков

Надрукувати

Полтавська облдержадміністрація тримає на контролі ситуацію з утилізацією загиблої птиці на ТДВ «Полтавська птахофабрика».

Фахівці Національного наукового центру «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини», з яким співпрацює підприємство, запропонували розчинити продукти тваринного походження на кілька компонентів, кожен з яких є біологічним матеріалом, та утилізувати компоненти, що утворилися.
Товариство спільно з науковцями проводить планові моніторингові заходи щодо контролю поточного стану тимчасово захороненої біомаси. За графіком відбуваються й дослідження води та ґрунту.
Як повідомило керівництво Полтавської птахофабрики, в серпні представники Інституту й Держпродспоживслужби через вентиляційні канали дослідили стан складу побічних продуктів і провели заміри температури. За результатами досліджень було складено акт і надані рекомендації стосовно подальших заходів. Науковці встановили, що біотермічні процеси ще не закінчені.
Представники підприємства повідомили, що в жовтні – на початку листопада фахівці Національного наукового центру «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини», територіального підрозділу Держпродспоживслужби й Полтавської птахофабрики проведуть повторне дослідження на місці тимчасового захоронення біомаси. З огляду на отримані результати визначать терміни подальшої утилізації.
«Постійно моніторимо ситуацію. Вона на особистому контролі в голови облдержадміністрації Олега Синєгубова. Раз на два тижні відбувається відбір і аналіз зразків води зі свердловини у Потоках, раз на місяць – із території складів тимчасового зберігання побічних продуктів тваринного походження. Підприємство надає інформацію про терміни забору й результати досліджень. Фахівці мікробіологічної лабораторії Кременчуцького міськрайонного відокремленого підрозділу лабораторних досліджень обласного лабораторного центру, проводячи аналіз зразків питної води, інформують, що вона відповідає вимогам. Біомаса тимчасово захоронена в якісній непроникній плівці. Це унеможливлює проникнення речовин у ґрунт. Для мешканців Потоків і Кременчуцького району екологічної небезпеки немає, – зазначив заступник голови облдержадміністрації Євген Греков. – Після отримання позитивного рішення від науковців буде організовано вивіз маси для її утилізації».