• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Отримання робочого місця через професійну реабілітацію - перспектива для працевлаштування осіб з інвалідністю

 

Задля відчуття себе повноцінною частиною соціуму людині важливо постійно розвиватись, удосконалюватись, відчувати впевненість та бути потрібною людям. Усі ці відчуття надає реалізація  особистості через професійну сферу, адже зайнятість – найкращі ліки від усіх бід.  Важче, з різних причин,  реалізувати себе у житті людям з інвалідністю.

Трудова діяльність для осіб з інвалідністю є надважливою, адже людина може не лише покращити матеріальне становище, а й реалізувати свої здібності, розширити коло спілкування, відчути життєву реалізацію та самодостатність.

Норми Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, прийняті в Україні, передбачають права людей вищевказаної категорії на трудову зайнятість. В країнах Європи спостерігається майже повна зайнятість осіб з інвалідністю, що є найкращим показником інтеграції даної категорії громадян в суспільство.

За підрахунками в Полтавській області проживає 80,1 тис. осіб, яким встановлено інвалідність. Майже 47 тисяч з них ще не досягли пенсійного віку, та лише 15,9 тис. осіб працюють.

Державою через органи соціального захисту населення реалізується програма професійної реабілітації осіб з інвалідністю. Професійна реабілітація – це система заходів, спрямованих на підготовку особи до професійної діяльності, відновлення чи набуття професійної працездатності шляхом адаптації, реадаптації, навчання, перенавчання чи перекваліфікації з можливим подальшим працевлаштуванням та необхідним соціальним супроводженням з урахуванням особистих схильностей та побажань особи, а також стану здоров’я.

З метою реального вирішення вказаної соціальної проблеми Департаментом соціального захисту населення на засіданні колегії розглянуто питання по запровадженню в області системної роботи в даному напрямку.  Органи соціального захисту населення беруть на себе зобов’язання щодо проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи та сприяння в отриманні професії з одночасним працевлаштуванням осіб з інвалідністю. Одночасно буде проводитись робота із засновниками територіальних центрів та головами обєднаних територіальних громад щодо створення робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Отримати професію та  комплекс реабілітаційних послуг можна в наступних  Центрах:

  • "Центр комплексної  реабілітації для осіб з інвалідністю "Поділля" (м. Вінниця); 
  • "Центр комплексної  реабілітації  для  осіб з інвалідністю "Донбас"(м. Крамоторськ);
  • "Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю" (с. Лютіж, Київської області);
  • "Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю "Галичина" (м. Львів).

Центри комплексної реабілітації приймають на реабілітацію осіб з інвалідністю безкоштовно на умовах стаціонару (реабілітація, проживання, харчування).

Основною метою діяльності зазначених центрів є допомога особам з інвалідністю опанувати знання, уміння, навички для досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, формування та розвитку фізичних, розумових, соціальних, професійних здібностей, згідно з рекомендаціями, визначеними в індивідуальній програмі реабілітації.

Крім професійного навчання особи з інвалідністю отримують послуги з медичного спостереження, профілактичних медичних заходів, психологічного та педагогічного консультування, діагностики, корекції, психологічних тренінгів, психологічної релаксації, фізіотерапії, масажу, водолікування, гідрокінезотерапії, лікувальної фізкультури, навчання основним соціальним навичкам.

     Строк проходження професійної реабілітації визначається відповідно до затверджених у встановленому порядку навчальних планів.

      Під час проходження професійної реабілітації особи з інвалідністю мають можливість отримати професії: бджоляра, взуттьовика з ремонту взуття, вишивальника, манікюрника, обліковця з реєстрації бухгалтерських даних, оператора комп'ютерного набору, перукаря, слюсаря з ремонту колісних транспортних засобів, швачки та інше. Термін навчання складає від 3,5 до 11 місяців.

      Після закінчення курсу професійного навчання особа з інвалідністю отримує свідоцтво державного зразка про присвоєння чи підвищення робітничої кваліфікації.

Для отримання направлення на професійну реабілітацію особі з інвалідністю необхідно звернутися до органів соціального захисту населення за місцем проживання та подати заяву про надання послуг із комплексної реабілітації  та наступні копії документів:

  • індивідуальну програму реабілітації, видану медико-соціальною експертною комісією;
  • паспорт громадянина України, або інший документ, що посвідчує особу;
  • документ, що засвідчує реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків;
  • документ про освіту;
  • виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма № 027/о);
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб (для отримувачів, які є внутрішньо переміщеними особами).

Для отримання більш детального роз'яснення, чи отримання вичерпних відповідей на ваші запитання просимо звертатись до відділу у справах осіб з інвалідністю та ветеранів Департаменту – (0532) 68-12-34

 Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації  Людмила  Корнієнко.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk