«Ми опинилися за один крок до «жовтої» зони», – Олег Синєгубов

Надрукувати

Полтавщина встановила новий антирекорд захворюваності на COVID-19 – 61 випадок за минулу добу.

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов провів селекторну нараду з головами райдержадміністрацій та міст обласного значення з питання здійснення карантинних заходів із запобігання поширенню коронавірусу в області. З 14 вересня «червоний» рівень епідемічної небезпеки діятиме у 37 адміністративних одиницях. На території Полтавщини – «зелений» рівень.

«Ми знаходимося практично за крок від зміни кольору. З «зеленої» зони до «жовтої». Перевірки та інформація, що надходить iз приводу дотримання вимог карантинних заходів, зокрема це стосується й навчальних закладів – невтішна. Вимагаю від усіх посилити контроль за дотриманням карантину! Особливо у транспорті й закладах освіти. Адже від наших дій залежить, чи ми будемо й надалі перебувати в «зеленій» зоні. Три прості речі, які треба робити, щоб уникнути захворювання: дезінфекцію рук, носіння масок і дотримання соціальної дистанції», – наголосив Олег Синєгубов.

Директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак наголосив, що захворюваність на коронавірусну хворобу постійно прогресує. На його думку, це відбувається тому, що не виконуються основні правила та вимоги карантину.

«359 пацієнтів перебувають в активній фазі. Вони проходять лікування. В стаціонарі знаходиться 95 осіб. 39 людей перебувають в обласній інфекційній лікарні. Найбільший приріст дають Полтава та Кременчук. Найбільше непокоїть громадський транспорт. Власники маршрутів кажуть, що як возили людей, так і возитимуть. Можливо, варто вводити додаткові маршрути й знаходити вихід із цієї ситуації», – сказав Віктор Лисак.

Директор Полтавського обласного лабораторного центру Андрій Хайлов розповів, що показник, за наявності якого область може потрапити до «жовтого» рівня, – 40 активних хворих на 100 тисяч населення. На Полтавщині за останні 7 днів показник – 27,1. За день він зріс до 33,5.

«З такими темпами росту ми швидко можемо перетнути межу», – сказав Андрій Хайлов.

Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко наголосила, що продовжуватимуть заборону на відвідування будинків-інтернатів, будинків ветеранів та стаціонарних відділень терцентрів, де перебуває понад 2 000 підопічних.

«Також максимально переходимо на автоматичний режим призначення державних соціальних допомог. Із вересня відпрацювали порядок призначення субсидій. 170 тис. сімей автоматично призначено субсидії. Їм повторно не треба звертатися. Також у нас працюють дистанційні скриньки та телефонні лінії», – сказала Людмила Корнієнко.

Голова облдержадміністрації наголосив, що в області роблять все можливе щодо зростання обсягів тестування. Головне, щоб у людей змінилося ставлення до карантинних вимог. Зокрема, більшість громадян не дотримуються правил самоізоляції. На низькому рівні дотримання карантинних заходів у громадському транспорті.

«Ще раз звертаюся до органів місцевого самоврядування та місцевих органів влади. Посилюйте роз’яснювальну роботу. Вже всі забули, коли не їздив транспорт? Давайте до цього не допускати. Також варто посилити контроль за карантинними вимогами в освітніх закладах. Наше завдання – продовжити навчання офлайн», – сказав Олег Синєгубов.