Previous Next

В облдержадміністрації обговорили питання туристичної галузі

Надрукувати

У Полтавській ОДА відбулося друге засідання Координаційної ради з питань  розвитку туризму та курортів.

Учасники обговорили питання, що стосуються діяльності та розвитку сфери, зокрема покращення надання якості туристичних послуг, стану доріг, розширення маршрутів, збереження пам’яток культури.

«Ми зібралися тут, щоб вже від констатації туристичного багатства та різноманіття Полтавщини почати переходити до конкретних дій. Вдячна всім, хто не байдужий до галузі туризму. Закликаю всіх до конструктивної співпраці. Влада завжди готова сприяти в ваших починаннях та підтримувати ініціативи. Головне пропонуйте, а ми за можливості їх підтримаємо», – сказала заступник голови ОДА Катерина Рижеченко.

Голова Координаційної ради Яніна Барибіна зауважила, що певний час збирали пропозиції щодо розвитку туризму Полтавщини. Нині їх потрібно систематизувати та узагальнити. Також члени ради озвучили деякі ініціативи.

Зокрема, головний режисер ТОВ «Сорочинський ярмарок» Олександр Князь запропонував базою для створення музею української мови обрати панську садибу в селі Горошине Семенівського району.

«Особисто в мене виникла потреба врятувати цю пам’ятку. Об’єкт пов'язаний зі становленням української мови.  Там писав «Наталку Полтавку» Іван Котляревський. Є припущення, що й 5 й 6 частину «Енеїди». Зараз цей об’єкт перебуває в приватній власності. Його виставили на продаж. Там гарний краєвид, є парк. Садиба була б непоганим місцем для створення такого музею, який ініціював нардеп  Дмитро Нальотов», – сказав  Олександр Князь.

Заступник голови правління ПрАТ «Полтаватурист» Лариса Оніщук запропонувала створити окремий напрямок обліку, збереження  й відновлення об’єктів історико-культурної спадщини, адже чимало таких пам’яток знаходяться в жахливому стані.   

«Треба виявити всі такі об’єкти в області. Проаналізувати їхній стан та встановити, що можна там зробити. Тобто насамперед – збереження садиб, а потім їх відновлення. Пропоную створити реєстр всіх пам’яток», – сказала Лариса Оніщук.

Члени ради запропонували від реєстрів рухатися до реальних дій, створювати робочі групи, розробляти так звані бізнес-моделі.

Катерина Рижеченко наголосила, що до роботи важливо залучати органи виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Також на засіданні розглянули проєкти туристичного логотипу Полтавщини. Три дизайнери, що звернулися до Департаменту культури і туризму ОДА, представили свої напрацювання, які надалі будуть розміщені на інтернет-ресурсах Департаменту для громадського обговорення.

Надалі члени ради домовилися працювати в групах за відповідними напрямками.