На рівні області забезпечується додаткова соціальна підтримка учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Надрукувати

В області продовжується системна робота щодо реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 №551 «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та інших категорій громадян» (далі – Постанова).

Регіональною комісією з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших категорій громадян (далі – Комісія), відповідно до порядку, затвердженого Постановою, забезпечується розгляд заяв щодо проведення заміни посвідчень на посвідчення нового зразка, видачі посвідчень вперше та повторно.

Всього за період роботи Комісії прийнято рішення щодо видачі посвідчень 4361 громадянину, постраждалому внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема, щодо видачі 3665 громадянам посвідчень нового зразка «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії» та «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи 1 категорії», що складає 99,8 відсотків від загальної чисельності громадян, посвідчення яких підлягає заміні в термін до 1 січня 2021 року.

Звертаємо увагу, що до видачі посвідчень нового зразка діючими залишаються всі раніше видані посвідчення, які надають право на отримання в повному обсязі гарантованих законодавством пільг і компенсацій.

На рівні області підвищення рівня соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи забезпечується в межах обласної Комплексної програми соціального захисту та соціального забезпечення населення області.

З обласного бюджету фінансується безоплатний відпуск ліків за рецептами лікарів та безоплатне зубопротезування, виплачується матеріальна допомога на лікування, щороку проводиться виплата адресної допомоги дружинам померлих учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та дітям з інвалідністю, пов’язаною з наслідками Чорнобильської катастрофи, надаються санаторно-курортні путівки, виплачується додаткова матеріальна допомога на оздоровлення в санаторно-курортних закладах Полтавської області та матеріальна допомога для одночасного придбання путівки громадянам, які супроводжують на санаторно-курортне лікування осіб з інвалідністю І групи з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації підтримується постійний діалог з громадськими Чорнобильськими організаціями, спрямований на визначення актуальних питань, пошуку шляхів їх вирішення та забезпечення належного рівня соціальної підтримки.

Питання соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи перебуває в області на постійному контролі.

Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації